Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O rynku mleka w Polsce

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że I kwartał br. przyniósł silny spadek cen zbytu przetworów mleczarskich oraz stabilizację cen skupu mleka. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w marcu br. w największym stopniu potaniały stałe przetwory mleczarskie, tj. mleko w proszku czy masło - średnio o prawie 8 proc. w relacji miesięcznej. Ceny serów obniżyły się o ponad 4 proc., o około 2 proc. podrożały natomiast artykuły płynne (mleko spożywcze, jogurty).

Niepewna sytuacja mleczarni (taniejące przetwory a z drugiej strony walka o surowiec) skutkowała brakiem wyraźnych działań wobec dostawców mleka. Według danych GUS przez cały I kwartał średnie ceny surowca oscylowały wokół 126,50-127,00 zł/hl, choć z miesiąca na miesiąc nieznacznie obniżały się (o mniej niż 1 proc.).
W ujęciu regionalnym w ubiegłym miesiącu surowiec podrożał jedynie w regionach o najwyższych i najniższych cenach. W województwie podlaskim mleczarnie płaciły o prawie 2 proc. więcej niż w lutym br. (135,07 zł/hl), w zachodniopomorskim o ponad 5 proc. (137,50 zł/hl), zaś w podkarpackim aż o ponad 6 proc. (112,36 zł/hl). W pozostałych rejonach odnotowano obniżki, przy czym najsilniejsze w województwie kujawsko-pomorskim (o około 2,5 proc. do 122,25 zł/hl).
Warto dodać, że w marcu br. średnie ceny skupu mleka w Polsce były o ponad 5 proc. wyższe w relacji rocznej, podczas gdy ceny zbytu masła kształtowały się na poziomie o około 18 proc. niższym, zaś odtłuszczonego mleka w proszku - o prawie 7 proc. Oznacza to, że w kolejnych miesiącach można spodziewać się spadków cen płaconych rolnikom. Szczególnie, że bardzo mocno przyrasta wolumen skupu, a z drugiej strony pogarszają się wyniki handlu zagranicznego przetworami mleczarskimi.
Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych dwóch miesiącach br. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich na rynki zagraniczne była jedynie o 0,4 proc. wyższa niż przed rokiem - 206,1 mln EUR - (jeszcze w styczniu wzrost ten wyniósł 3 proc., zaś w całym 2011 r. 16 proc.). Wprawdzie w przeliczaniu na polską walutę eksport zwiększył się o ponad 12 proc. do 905,4 mln PLN, niemniej był to wynik osłabienia złotego. W I kwartale br. kurs EUR/PLN kształtował się na poziomie 4,23, a w analogicznym okresie przed rokiem - 3,95 (wzrost o ponad 7 proc.).
Co więcej, w przypadku masła, mleka w proszku oraz przetworów typu: jogurty, maślanka itp., odnotowano spadek wolumenu wywozu, sięgający nawet 31 proc. w odniesieniu do przetworów w proszku.
Korzystnym zjawiskiem był natomiast wzrost eksportu serów. W okresie styczeń-luty ich sprzedaż na rynki zagraniczne zwiększyła się o prawie 18 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku do 26,1 tys. ton. Zawdzięczamy do przede wszystkim większym dostawom na rynek niemiecki - o ponad 62 proc. do 3,5 tys. t - oraz rosyjski - o około 34 proc. do 2,0 tys. ton.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę