Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na początku kwietnia br. władze amerykańskie potwierdziły pojawienie się ogniska ptasiej grypy podtypu H5N2 w stadzie kurcząt brojlerów. Jak podaje AgraEurope, ostatni przypadek wykrycia ptasiej grypy miał miejsce w stadzie kur niosek liczącym ok. 200 tys. szt. Wcześniej tę chorobę wykryto w stadach indyków oraz drobiu przydomowego. Od początku 2015 r. na ptasią grypę zachorowały ptaki w dwunastu stanach. Co więcej, rozprzestrzenia się ona również na terenie Kanady, gdzie władze potwierdzają pojawienie się ogniska H5N2 wśród stada indyków.
Pojawienie się ptasiej grypy w USA miało zdecydowanie negatywny wpływ na branżę drobiarską. Dotyczy to przede wszystkim zaprzestania eksportu na niektóre rynki zagraniczne, w tym do Chin i Korei Południowej. Władze tych krajów, które dotychczas generowały przychody z eksportu na poziomie 428,5 mln dolarów (2014 r.), wprowadziły całkowity zakaz importu drobiu i nieprzetworzonego mięsa drobiowego z USA.
W rezultacie Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) obniżył swoje prognozy dot. sprzedaży mięsa kurcząt brojlerów za granicą do 3,030 mln t w 2015 r. Jest ona o 9 proc. niższa w porównaniu z założeniami przyjętymi w raporcie USDA z października. Poprzednie analizy USDA zakładały utrzymanie się eksportu na tym samym poziomie co w roku poprzednim. Niemniej na skutek pojawienia się kolejnych ognisk ptasiej grypy te prognozy okazały się zbyt optymistyczne.
Trudno obecnie oszacować w jakim stopniu prognozowany, 9-procentowy spadek wolumenu eksportu wpłynie na jego wartość. Dosyć prawdopodobne jest, że wartość sprzedaży za granicą obniży się jeszcze bardziej. Jak podaje AgraEurope, w poprzednim roku przychody z eksportu wyniosły ok. 5,7 mld dolarów.
Takie utrudnienia na rynku amerykańskim stanowią szansę dla unijnych, w tym polskich eksporterów. Warto zaznaczyć, że według danych USDA, Stany Zjednoczone są drugim, zaraz po Brazylii, eksporterem mięsa kurcząt brojlerów na świecie. Na tym tle UE wyłania się na trzecim miejscu, z wolumenem eksportu ok. 1,13 mln t w 2014 r.
Można zatem przypuszczać, że mniejsze zainteresowanie mięsem z USA, może zadziałać na korzyść unijnych eksporterów. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na rynek chiński, koreański, gdzie występują obecnie stosunkowo korzystne uwarunkowania rynkowe dla eksporterów.
7436845
1