Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, ograniczony, jak do tej pory, skup mleka przełożył się na obniżenie produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-październik br. w zakładach mleczarskich zatrudniających co najmniej 49 osób znacznie więcej niż przed rokiem wyprodukowano jedynie mleka płynnego i serów świeżych. W tym pierwszym przypadku produkcja wzrosła aż o 14% do 2455,5 mln litrów, zaś w drugim o prawie 6% do 333 tys. ton.
Odwrotnie wygląda sytuacja w odniesieniu do serów dojrzewających. Jeszcze w I półroczu ich produkcja powoli przyrastała. W ostatnich miesiącach obserwuje się jednak hamowanie tego trendu. W październiku br. zakłady mleczarskie wyprodukowały już o 3% mniej tego produktu niż rok wcześniej, zaś w okresie styczeń-październik łączna produkcja ukształtowała się na poziomie 254 tys. t, tj. o 1% niższym w relacji rocznej.
Duże spadki notuje się także w przypadku mleka w proszku. Ogółem w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. zakłady mleczarskie wytworzyły 118 tys. t mleka i śmietany w postaci stałej, tj. o ponad 9% mniej w relacji rocznej.
Na rynku masła sytuacja jest już bardziej stabilna. W analizowanym okresie jego produkcję zmniejszono o 1% do 141 tys. ton. W tym samym czasie mleczarnie wytworzyły o prawie 4% mniej jogurtów (370,6 mln l) i o prawie 7% mniej śmietany (176,4 mln litrów).