A_BIO_AGRO_950

O produkcji mleczarskiej w Polsce

3 grudnia 2015
Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, ograniczony, jak do tej pory, skup mleka przełożył się na obniżenie produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-październik br. w zakładach mleczarskich zatrudniających co najmniej 49 osób znacznie więcej niż przed rokiem wyprodukowano jedynie mleka płynnego i serów świeżych. W tym pierwszym przypadku produkcja wzrosła aż o 14% do 2455,5 mln litrów, zaś w drugim o prawie 6% do 333 tys. ton.

Odwrotnie wygląda sytuacja w odniesieniu do serów dojrzewających. Jeszcze w I półroczu ich produkcja powoli przyrastała. W ostatnich miesiącach obserwuje się jednak hamowanie tego trendu. W październiku br. zakłady mleczarskie wyprodukowały już o 3% mniej tego produktu niż rok wcześniej, zaś w okresie styczeń-październik łączna produkcja ukształtowała się na poziomie 254 tys. t, tj. o 1% niższym w relacji rocznej.
Duże spadki notuje się także w przypadku mleka w proszku. Ogółem w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. zakłady mleczarskie wytworzyły 118 tys. t mleka i śmietany w postaci stałej, tj. o ponad 9% mniej w relacji rocznej.
Na rynku masła sytuacja jest już bardziej stabilna. W analizowanym okresie jego produkcję zmniejszono o 1% do 141 tys. ton. W tym samym czasie mleczarnie wytworzyły o prawie 4% mniej jogurtów (370,6 mln l) i o prawie 7% mniej śmietany (176,4 mln litrów).



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę