europejskie forum rolników 2025

O polskiej żywności na rynku UE

24 lutego 2004

Polska Żywność na Wspólnym Rynku UE: bezpieczeństwo, wysoka jakość, oryginalny smak.

Produkcja i przetwórstwo żywności to polska specjalność. Surowce pozyskane z terenów o niskim nasyceniu środkami chemicznymi stosowanymi w uprawach, przetwarzane są w oparciu o najnowocześniejsze technologie. Mimo ekspansji miedzynarodowych koncernów i ich znaczącego udziału rynkowego (40%), wciąż decydujący jest udział w rynku
małych i średnich firm zbudowanych na polskim kapitale. Przedsiębiorcy modernizują swoje zakłady, stosują skuteczne systemy kontroli i zarządzania. Towarzyszy temu nasilenie prac w zakresie wprowadzenia skutecznych systemów ochrony środowiska. Polscy producenci żywności oferują swoim partnerom handlowym nie tylko dobry produkt, ale także mogą wylegitymować się wymaganymi certyfikatami, które budują zaufanie w kontaktach handlowych. Okres dostosowywania się Polski do standardów unijnych zaowocował wzrostem wymiany handlowej z UE.

Coraz większa liczba europejskich konsumentów ma okazję przekonać się jak smakują polskie specjały. Wielu rodzimych przetwórców mięsa oferuje niepowtarzalne gdzie indziej wyroby: kiełbasy, kabanosy, wędzonki, pieczenie, salcesony, konserwy, smalec. O ich smaku decyduje nasza kultura wytwarzania i tradycje przetwórców przenoszone z pokolenia na pokolenie. Polskie piekarnie są niedosięgnione w oferowaniu wyjątkowego produktu, jakim jest chleb. Polskie mleczarstwo skupując coraz wiecej mleka w klasie ekstra, proponuje ofertę przetworów mlecznych nieustepującą propozycji renomowanych firm europejskich. Bogata jest oferta w dziedzinie przetwórstwa owocowo-warzywnego, w tym soków i napojów owocowych. Przetwory z ryb, spełniając wysokie standardy bezpieczeństwa i jakości, osiągają najwyższe notowania rynkowe. Gęś z Pomorza to prawdziwy polski rarytas. Naszą ofertę z powodzeniem mogą ukoronować znane markowe polskie wódki, miody pitne i nalewki. A polskie potrawy i wyroby regionalne zasługują na pełną ochroną zarówno na rynku europejskim, jak i krajowym. Aby utrzymać wysoką jakość i nadążać za konsumenckimi gustami łączne nakłady inwestycyjne w ciągu roku przekraczają 1 miliard USD.

Ponad 20 tys. firm, z czego 95% to prywatna własność, jest potencjalnym partnerem przedsiębiorców z UE. Umacnia się pozycja kapitału krajowego dzięki dostosowaniu zakładów do Unijnych wymagań sanitarnych i weterynaryjnych. Tempo rozwoju przemysłu żywnościowego w Polsce osiągać będzie w najbliższych latach 4-5%. Kierują nim nowocześnie myślący i przedsiębiorczy
ludzie, którym może zaufać nie tylko konsument z Polski, ale także z dowolnego zakątka Europy. Dzięki nim w ciągu ostatnich 3 lat wydajność pracy poprawiła się o 25%, a zużycie energii zmniejszyło się o ponad 30%. Łatwiejszy kontakt z nimi można uzyskać poprzez Polską Izbę Biznesu Żywnościowego, którą przedsiębiorcy ci powołali, jako odpowiednik organizacji sektorowych działających w innych krajach europejskich.

KONGRES POLSKA ŻYWNOŚĆ to zarówno czas na podsumowanie naszych osiągnięć w produkcji żywności, jak i określenie perspektyw rozwoju. CELEM JEST ZADOWOLONY KONSUMENT.

Główni uczestnicy
12 głównych powodów dla których warto uczestniczyć w konkursie
Kodeks Etyki Biżnesu Żywnościowego
Druk rejestracyjny
Opłata za uczestnictwo


POWIĄZANE

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval podczas roboczej pod...

Komisja Europejska wykluczyła możliwość osłabienia unijnych przepisów dotyczącyc...

Brak wiążących decyzji urzędników KOWR w podejmowaniu decyzji dotyczących losów ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę