Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O możliwościach uboju

3 lipca 2007
Krajowa Rada Izb Rolniczych  zobowiązała Zarząd  KRIR do zbadania możliwości wykonywania uboju, przez firmy ubojowe, poza gospodarstwem właściciela zwierzęcia (w ubojni lub miejscach do tego przygotowanych, a nie mających statusu ubojni).
Biorąc obecny status prawny, decyzja zatwierdzenia ubojni zamierzającej świadczyć tylko i wyłącznie usługi ubojowe dla posiadacza zwierzęcia, podobnie, jak do ubojni wprowadzającej swoje produkty na rynek należy do powiatowego lekarza weterynarii.

Z przeprowadzonych konsultacji w tej sprawie w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MRiRW oraz w Głównym Inspektoracie Weterynarii wynika, iż biorąc pod uwagę elastyczność rozporządzeń KE i prawa krajowego, nie powinno być problemów z zatwierdzeniem prowadzenia takiego rodzaju działalności w świetle wymagań rozporządzenia 854/2005 i 853/2004.

W związku z przedstawieniem przez Biuro KRIR problemu wynikającego ze zgłoszonego wniosku KRIR, w MRiRW prowadzone są konsultacje, mające na celu, wprowadzenie w przepisach krajowych, w oparciu o przepisy unijne, rozwiązań prawnych umożliwiających zastosowanie uproszczonych procedur zatwierdzeń tego typu zakładów. Podobne rozwiązanie zgodne z przepisami prawa unijnego zostało przyjęte w przypadku prowadzenia sprzedaży bezpośredniej oraz produkcji marginalnej lokalnej i ograniczonej. Umożliwiłoby to tworzenie lokalnych mini-ubojni prowadzących usługowy ubój zwierząt, których produkty nie są wprowadzane na rynek, a tylko wykorzystywane na potrzeby własne podmiotu zlecającego ubój lub dostarczane bezpośrednio do konsumenta końcowego, zgodnie z rozporządzeniem KE 854/2005 i art.1.ust.3 rozp. KE 853/2005.

Obecnie w MRiRW trwają prace nad rozporządzeniem dotyczącym warunków, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego. Ma ono określić m.in. zakres i wielkość produkcji ubojni biorąc pod uwagę ochronę zdrowia publicznego, w tym potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego Projekt tego rozporządzenia został przez Biuro KRIR przesłany do konsultacji z wojewódzkimi izbami rolniczymi. Mając na względzie rozporządzenia KE 854/2005 i 853/2005 Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych będzie dążył do uwzględnienia w tym projekcie możliwości przedstawienia uproszczonego projektu technologicznego zakładu, podobnie jak w przypadku prowadzenia produkcji lokalnej, marginalnej i ograniczonej.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę