Ponad 70 osób uczestniczyło w zorganizowanej w dniach 7-9 maja br. w Augustowie konferencji „WSPÓŁPRACA- kluczowym czynnikiem sukcesu do wysokiej, jakości
i bezpieczeństwa produktów mleczarskich”. Organizatorem spotkania była Polska Izba Mleka, zaś patronat objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk, który osobiście wziął w nim udział. Tym samym Polska Izba Mleka rozpoczęła cykl konferencji szkoleniowych z tego zakresu.
Konferencję otworzyli i powitali gości przedstawiciele Zarządu PIM Panowie Edmund Borawski i Jan Dąbrowski.
Była to pierwsza tego typu konferencja szkoleniowa, której celem było poznanie problemów branży i wymiana wiedzy w zakresie zmieniających się uwarunkowań prawnych sektora spożywczego. Organizatorzy przygotowani byli na ożywioną dyskusję i liczne pytania, ale zaangażowanie uczestników przerosło najśmielsze oczekiwania. Ogromne zainteresowanie prezentowanymi tematami i mnogość poruszanych w dyskusji szczegółowych zagadnień zaowocuje wydaniem pokonferencyjnej publikacji, która zawierać będzie odpowiedzi na stawiane pytania.
- Konferencja była przede wszystkim dialogiem i otwartą, konstruktywną dyskusją między przedstawicielami Inspekcji, MRiRW i branżą mleczarską w zakresie obowiązujących wymagań prawnych i problemów, z jakimi na co dzień spotykają się zarówno inspektorzy, jak i producenci - podkreśliła Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka.
W konferencji wzięło udział wielu znamienitych gości m.in: Pan Stanisław Kowalczyk Główny Inspektor IJHARS, jego zastępca Pani Dorota Krzyżanowska, Dorota Balińska-Hajduk
– Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej, Beata Majchrzak – Biuro Kontroli Jakości Handlowej w IJHARS, Pani Bożena Pławska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Bohdan Goss Wojewódzki Inspektor IJHARS wraz z zespołem pracowników i Pani Helena Łazowska – Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej wraz z pracownikami.
Prof. Stanisław Kowalczyk podkreślił, że branża mleczarska jest prekursorem tego typu inicjatyw i warto je kontynuować, by dzięki temu pomagać i producentom i konsumentom
w zawiłościach prawa żywnościowego.
Polska Izba Mleka planuje kontynuować tego typu konferencje szkoleniowe, które są doskonałą platformą do dyskusji i wyjaśniania wielu zagadnień.
8963062
1