Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

O jakości produktów mleczarskich w Augustowie

5 stycznia 2016
Ponad 70 osób uczestniczyło w zorganizowanej w dniach 7-9 maja br. w Augustowie konferencji „WSPÓŁPRACA- kluczowym czynnikiem sukcesu do wysokiej, jakości
i bezpieczeństwa produktów mleczarskich”. Organizatorem spotkania była Polska Izba Mleka, zaś patronat objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk, który osobiście wziął w nim udział. Tym samym Polska Izba Mleka rozpoczęła cykl konferencji szkoleniowych z tego zakresu.

     


Konferencję otworzyli i powitali gości przedstawiciele Zarządu PIM Panowie Edmund Borawski i Jan Dąbrowski.
Była to pierwsza tego typu konferencja szkoleniowa, której celem było poznanie problemów branży i wymiana wiedzy w zakresie zmieniających się uwarunkowań prawnych sektora spożywczego.  Organizatorzy przygotowani byli na ożywioną dyskusję i liczne pytania, ale zaangażowanie uczestników przerosło najśmielsze oczekiwania. Ogromne zainteresowanie prezentowanymi tematami i mnogość poruszanych w dyskusji szczegółowych zagadnień zaowocuje wydaniem pokonferencyjnej publikacji, która zawierać będzie odpowiedzi na stawiane pytania.
- Konferencja była przede wszystkim dialogiem  i otwartą, konstruktywną dyskusją między przedstawicielami Inspekcji, MRiRW  i branżą mleczarską w zakresie obowiązujących wymagań prawnych i problemów, z jakimi na co dzień spotykają się zarówno inspektorzy, jak i producenci - podkreśliła Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka.
W konferencji wzięło udział wielu znamienitych gości m.in: Pan Stanisław Kowalczyk Główny Inspektor IJHARS, jego zastępca Pani Dorota Krzyżanowska, Dorota Balińska-Hajduk
– Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej, Beata Majchrzak – Biuro Kontroli Jakości Handlowej w IJHARS, Pani Bożena Pławska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Bohdan Goss Wojewódzki Inspektor IJHARS wraz  z zespołem pracowników i Pani  Helena Łazowska – Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej wraz  z pracownikami.

Prof. Stanisław Kowalczyk podkreślił, że branża mleczarska jest prekursorem tego typu inicjatyw i warto je kontynuować, by dzięki temu pomagać i producentom i konsumentom
w zawiłościach prawa żywnościowego.

Polska Izba Mleka planuje kontynuować tego typu konferencje szkoleniowe, które są doskonałą platformą do dyskusji i wyjaśniania wielu zagadnień. 



POWIĄZANE

Chociaż bywa przez wielu niedoceniane, to wino deserowe naprawdę potrafi zaskocz...

Znakowanie laserowe przestaje być technologią niszową i staje się kluczowym elem...

Mączka bazaltowa to drobno zmielona skała wulkaniczna, która od lat znajduje zas...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę