Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wstępny termin wejścia w życie ustawy o Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, która określi ogólny zakres zadań, organizację, tryb działania oraz zasady funkcjonowania Inspekcji zaproponowało na dzień 1 lipca 2008 r. Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności funkcjonować ma na bazie Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej, która miałaby podlegać ministrowi właściwemu do spraw zdrowia.
Natomiast Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa powinny działać w fazie produkcji, gdyż realizowane przez nich funkcje w znikomym procencie związane są z kontrolą, natomiast w większości polegają na świadczeniu doradztwa. Koncepcja ta prezentowana była w czerwcu na Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi .
Jak udało się nam dowiedzieć nie wszyscy posłowie zgadzali się z taką koncepcją twierdząc, że bezpieczeństwo żywności musi być przestrzegane począwszy od zasiewu i uprawy aż do zbioru i przetwórstwa i winno być gwarantowane przez wszystkie inspekcje działające obecnie w sektorze żywności.