Polska żywność, produkowana tradycyjnymi metodami, z zachowaniem norm unijnych i światowych, charakteryzuje się wysoką jakością i wyjątkowymi walorami smakowymi - mówił wczoraj Andrzej Lepper na spotkaniu z Victorem Ashe, ambasadorem USA w Polsce.
Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper spotkał się wczoraj z ambasadorem pełnomocnym i nadzwyczajnym USA w Polsce Victorem Ashe. Nawiązując do 240-letniej tradycji kontaktów polsko-amerykańskich, obydwaj panowie mówili o zadowoleniu z rozwoju współpracy w dziedzinie rolnictwa. Mówiono także o dalszej współpracy, a także wyjaśnianiu wszelkich pozostałych jeszcze kwestii spornych.
Victor Ashe poruszył przede wszystkim problem wykorzystania biotechnologii w rolnictwie. Podkreślił, że wykorzystanie jej byłoby korzystne dla polskich rolników. Zwrócił także uwagę na konieczność potrzeby edukacji polskiego społeczeństwa w tym zakresie.
Wicepremier Lepper stwierdził jednak, że Polska przeciwna jest wykorzystaniu biotechnologii w produkcji żywności. Podkreślił, że działania w tym zakresie należy ograniczyć jedynie do produkcji na cele przemysłowe, jak na przykład na biopaliwa.
- Nie mamy wyników badań naukowych, które mogłyby, w długim okresie, potwierdzić brak niekorzystnych skutków GMO dla zdrowia ludzkiego” – argumentował szef resortu rolnictwa, dodając że polska żywność, produkowana tradycyjnymi metodami, z zachowaniem norm unijnych i światowych, charakteryzuje się wysoką jakością i wyjątkowymi walorami smakowymi.