Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O eksporcie wieprzowiny z UE i Polski

24 października 2012
Zdaniem ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, eksport produktów sektora wieprzowiny z UE wciąż większy niż przed rokiem, choć wzrost jest minimalny. Lepiej niż w ubiegłym roku sprzedaje się mięso chłodzone, gorzej zwierzęta żywe, tłuszcze i podroby. Polska notuje jak dotychczas duży wzrost sprzedaży na rynki pozaunijne.

Według najnowszych danych Eurostatu w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku kraje UE-27 sprzedały poza granicę ugrupowania łącznie 2,07 mln t towarów z sektora wieprzowiny (żywych zwierząt, mięsa, podrobów i tłuszczów) wyrażonych w masie produktu. To minimalnie, bo jedynie o 1proc. więcej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku.
Na tym, że wzrost był tak niewielki, zaważyły słabe wyniki eksportu żywych zwierząt (-39 proc. r/r), tłuszczów wieprzowych (-16 proc. r/r) i podrobów (-3 proc. r/r). W pozostałych kategoriach produktów notowano, czasami nawet dosyć duży, wzrost eksportu. To co jest szczególnie interesujące, to bardzo duży wzrost eksportu mięsa chłodzonego, czyli stosunkowo drogiego produktu. W analizowanym okresie wyniósł on 127 tys. t w porównaniu z jedynie 90 tys. t rok wcześniej (wzrost o 42 proc.). Wzrost zawdzięczamy w największym stopniu Ukrainie, która zwiększyła import tego towaru prawie sześciokrotnie do 30 tys. t. Dosyć duży wzrost był notowany również w przypadku Rosji i Białorusi.
Eksport w przypadku najważniejszej kategorii produktów, czyli mięsa mrożonego, wyniósł 832 tys. t, tj. zaledwie o 1proc. więcej niż przed rokiem. Bardzo duży wzrost zanotowano w przypadku sprzedaży do Chin, jednocześnie znacząco zmalała sprzedaż do Rosji, Korei Pd. i Hongkongu.
Wśród krajów UE, które zwiększyły skalę sprzedaży do krajów trzecich, prym wiodą Niemcy i Hiszpania, ale na kolejnym miejscu znajduje się Polska, która wyeksportowała o 35 tys. t (21 proc.) więcej towarów sektora wieprzowiny. Co interesujące, tacy znaczący eksporterzy jak Holandia, Dania, Belgia i Francja notują mniejszy wolumen sprzedaży niż przed rokiem.
Jak wynika z analizy szczegółowych danych, w miesiącach letnich dynamika eksportu była mniejsza niż na początku roku. Dla przykładu w przypadku mięsa wieprzowego chłodzonego i mrożonego w pierwszych pięciu miesiącach roku eksport był wyższy niż przed rokiem, a w kolejnych trzech niższy niż rok wcześniej.
Eksporterom unijnym sprzyja stosunkowo niski kurs euro wobec dolara amerykańskiego oraz wciąż duży popyt na rynkach niektórych krajów rozwijających się. W najbliższych miesiącach czynnikiem ograniczającym będzie z kolei oczekiwany spadek produkcji wieprzowiny w wielu krajach UE oraz spowalniający wzrost światowej gospodarki.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę