Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O eksporcie owoców z Hiszpanii

8 lutego 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, w samym tylko listopadzie minionego, 2011 roku hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł o 6 proc. w ujęciu ilościowym i o 7proc. był niższy w ujęciu wartościowym w porównaniu do analogicznego miesiąca w roku 2010. Łącznie w listopadzie 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali 1,12 mln ton owoców i warzyw z sumę 872,0 mln euro.
W przypadku eksportu samych tylko warzyw - wysłano ich około 503,0 tys. ton czyli o 23 proc. więcej wobec listopada 2010 roku, a największy wzrost w dostawach odnotowały ogórki oraz słodka papryka. Wartość wyeksportowanych w omawianym miesiącu warzyw to 375,5 mln euro.

Eksport owoców w tym samym okresie zamknął się wolumenem niecałych 646,0 tys. ton, czyli o 4 proc. mniejszym wobec listopada rok wcześniej, a
wartość tej sprzedaży opiewała na sumę 498,6 mln euro.

W sumie w całym okresie od początku stycznia do końca listopada 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 9,1 mln ton owoców i warzyw świeżych (czyli o 11 proc. więcej wobec analogicznego okresu roku 2010), przy czym w tej wielkości 3,7 mln ton stanowił eksport samych tylko warzyw, a pozostałe 5,4 mln ton owoców.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę