Jak podała FAMMU/FAPA, w samym tylko listopadzie minionego, 2011 roku hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł o 6 proc. w ujęciu ilościowym i o 7proc. był niższy w ujęciu wartościowym w porównaniu do analogicznego miesiąca w roku 2010. Łącznie w listopadzie 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali 1,12 mln ton owoców i warzyw z sumę 872,0 mln euro.
W przypadku eksportu samych tylko warzyw - wysłano ich około 503,0 tys. ton czyli o 23 proc. więcej wobec listopada 2010 roku, a największy wzrost w dostawach odnotowały ogórki oraz słodka papryka. Wartość wyeksportowanych w omawianym miesiącu warzyw to 375,5 mln euro.
Eksport owoców w tym samym okresie zamknął się wolumenem niecałych 646,0 tys. ton, czyli o 4 proc. mniejszym wobec listopada rok wcześniej, a
wartość tej sprzedaży opiewała na sumę 498,6 mln euro.
W sumie w całym okresie od początku stycznia do końca listopada 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 9,1 mln ton owoców i warzyw świeżych (czyli o 11 proc. więcej wobec analogicznego okresu roku 2010), przy czym w tej wielkości 3,7 mln ton stanowił eksport samych tylko warzyw, a pozostałe 5,4 mln ton owoców.