Jak podała FAMMU/FAPA, w ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 192,3 punktu i wciąż utrzymywał się na najniższym poziomie od września 2010 roku. Indeks ten był o ponad 6,9 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to plasował się na poziomie 206,6 punktu i zaledwie o 0,21 proc. niższy niż we wrześniu 2014 r.
W październiku nastąpił dalszy spadek cen żywności
Jest to już siódmy spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Warto jednak zwrócić uwagę, że dynamika spadku była w październiku znacznie niższa niż w poprzednich miesiącach (- 0,21% wobec -2,8%, czy -2,9% z września i sierpnia). Złagodzenie spadkowej tendencji związane jest ze zwyżkami cen olejów roślinnych i cukru, co w pewnym stopniu zrekompensowało kontynuację spadków cen przetworów mlecznych i mięsa, podczas gdy ceny zbóż pozostawały stabilne.
Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 10 miesięcy bieżącego roku jest o 3,09% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 204,1 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w październiku osiągnął pułap o 1,87% mniejszy w stosunku do jego poziomu z września i wynosił 184,3 punktu, co było ósmym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r. W ubiegłym miesiącu spadały ceny odtłuszczonego i pełnotłustego mleka w proszku, a ceny serów były stabilne. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziesiątym miesiącu 2014 roku na poziomie o 26,73% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r.
Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze dziesięć miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 233,74 punktu i była o 2,56% niższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.
4,2% zwyżka cen cukru związana jest z doniesieniami o niższych niż oczekiwano zbiorach trzciny cukrowej na skutek suszy w Brazylii, jednak na skutek wyższych dostaw międzynarodowych ceny cukru wciąż pozostają na poziomie o ponad 10% niższym niż przed rokiem. Zwyżka cen olejów roślinnych (+1%) przerywająca obserwowany od kwietnia 2014 r. trend spadkowy spowodowana była głównie przez wzrost cen oleju palmowego na skutek spowolnienia produkcji w Malezji i Indonezji w połączeniu z ożywionym globalnym popytem importowym na ten olej.
W ubiegłym miesiącu zwyżkowały także oceny oleju słonecznikowego, co było odzwierciedleniem niższych niż oczekiwano zbiorów w rejonie Morza Czarnego. W dalszym ciągu spadały natomiast ceny oleju sojowego. Stabilizacja indeksu cen zbóż nastąpiła na skutek nieznacznych zwyżek cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych po 5 miesiącach spadków, co związane było ze spóźnionymi zbiorami kukurydzy w USA i pogarszającymi się perspektywami produkcji w Australii. Ceny ryżu natomiast zniżkowały na skutek wysokich zbiorów i spowolnienia tempa sprzedaży. 1,1% zniżka indeksu cen mięsa z rekordowego poziomu nastąpiła głównie na skutek spadków cen wołowiny i wieprzowiny, podczas gdy notowania mięsa owczego były stabilnie, a w przypadku drobiu zaobserwowano zwyżki. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych.
7489308
1