Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O cenach żywności na świecie

20 listopada 2014
Jak podała FAMMU/FAPA, w ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 192,3 punktu i wciąż utrzymywał się na najniższym poziomie od września 2010 roku. Indeks ten był o ponad 6,9 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to plasował się na poziomie 206,6 punktu i zaledwie o 0,21 proc. niższy niż we wrześniu 2014 r.
W październiku nastąpił dalszy spadek cen żywności
Jest to już siódmy spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Warto jednak zwrócić uwagę, że dynamika spadku była w październiku znacznie niższa niż w poprzednich miesiącach (- 0,21% wobec -2,8%, czy -2,9% z września i sierpnia). Złagodzenie spadkowej tendencji związane jest ze zwyżkami cen olejów roślinnych i cukru, co w pewnym stopniu zrekompensowało kontynuację spadków cen przetworów mlecznych i mięsa, podczas gdy ceny zbóż pozostawały stabilne.

Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 10 miesięcy bieżącego roku jest o 3,09% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 204,1 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w październiku osiągnął pułap o 1,87% mniejszy w stosunku do jego poziomu z września i wynosił 184,3 punktu, co było ósmym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r. W ubiegłym miesiącu spadały ceny odtłuszczonego i pełnotłustego mleka w proszku, a ceny serów były stabilne. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziesiątym miesiącu 2014 roku na poziomie o 26,73% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r.

Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze dziesięć miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 233,74 punktu i była o 2,56% niższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.

4,2% zwyżka cen cukru związana jest z doniesieniami o niższych niż oczekiwano zbiorach trzciny cukrowej na skutek suszy w Brazylii, jednak na skutek wyższych dostaw międzynarodowych ceny cukru wciąż pozostają na poziomie o ponad 10% niższym niż przed rokiem. Zwyżka cen olejów roślinnych (+1%) przerywająca obserwowany od kwietnia 2014 r. trend spadkowy spowodowana była głównie przez wzrost cen oleju palmowego na skutek spowolnienia produkcji w Malezji i Indonezji w połączeniu z ożywionym globalnym popytem importowym na ten olej.

W ubiegłym miesiącu zwyżkowały także oceny oleju słonecznikowego, co było odzwierciedleniem niższych niż oczekiwano zbiorów w rejonie Morza Czarnego. W dalszym ciągu spadały natomiast ceny oleju sojowego. Stabilizacja indeksu cen zbóż nastąpiła na skutek nieznacznych zwyżek cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych po 5 miesiącach spadków, co związane było ze spóźnionymi zbiorami kukurydzy w USA i pogarszającymi się perspektywami produkcji w Australii. Ceny ryżu natomiast zniżkowały na skutek wysokich zbiorów i spowolnienia tempa sprzedaży. 1,1% zniżka indeksu cen mięsa z rekordowego poziomu nastąpiła głównie na skutek spadków cen wołowiny i wieprzowiny, podczas gdy notowania mięsa owczego były stabilnie, a w przypadku drobiu zaobserwowano zwyżki. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę