Nowy trend - rolnicy sprzedają bezpośrednio warzywa konsumentom
6 października 2009
Ostatnio coraz bardziej popularne staje się nowe w Polsce zjawisko konsumenckie. Osoby mieszkające w dużych miastach zamawiają u rolników prowadzących małe ekologiczne gospodarstwa stałe dostawy sezonowych warzyw i owoców. Koszyk warzyw jest dostarczany przez producenta bezpośrednio do klienta w mieście.
Jadwiga Łopata z Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) zwraca uwagę, że tego typu forma kupowania dobrej, lokalnie produkowanej żywności jest już znana w rozwiniętych krajach starej Unii. - Szczególnie popularna jest w Anglii. Szybko zdobywa zwolenników we Francji - wskazuje Jadwiga Łopata. - W Polsce są podejmowane pierwsze próby bezpośrednich form sprzedaży dobrej żywności. Sama zorganizowałam jakiś czas temu grupę rolników w Małopolsce. Raz w tygodniu przygotowywali oni paczki a przedstawiciel konsumentów, w tym przypadku kilku rodzin z Krakowa, przyjeżdżał, aby je odebrać. Obecnie ta działalność zmieniła formę. Sprzedaż odbywa się w formie obwoźnej pod hasłem "Ekopaczka" - dodaje.
Najczęstszy schemat sprzedaży produktów z małych ekologicznych gospodarstw jest prosty. - Konsumenci składają zamówienie u dostawcy, który zbiera produkty od rolników a potem rozwozi do mieszkań klientów. Raz albo dwa razy w tygodniu. Wszystko ma małą, lokalną skalę - tłumaczy Jadwiga Łopata.