FAMMU/FAPA podała, że w dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1161/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Pecorino di Picinisco". Jest to ser o kształcie cylindrycznym, o płaskich bokach, wytwarzanym z surowego mleka i surowej masy.
"Pecorino di Picinisco" jest wprowadzany do obrotu z dwoma oznaczeniami "Scamosciato" i "Stagionato", które charakteryzują właściwości sera. Typ "Scamosciato" dojrzewa od 30 do 60 dni, ma średnicę od 12 cm do 25 cm i wysokość od 7 cm do 12 cm. Wa\y od 0,7 kg do 2,5 kg, ma cienką, chropowatą skórkę barwy przechodzącej w jasnosłomkową. Jego struktura jest zwarta z niewielkimi otworami. Ser ten charakteryzuje się wilgotnością poniżej 45 % i maksymalnie 55% zawartością tłuszczu w suchej masie. Ma łagodny smak z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska. Typ "Stagionato" natomiast dojrzewa powyżej 90 dni, charakteryzuje się wilgotnością poniżej 35 % i zawartością tłuszczu w suchej masie poniżej 55%. Ma intensywny, pełny, smak w miarę dojrzewania przechodzący w pikantny, z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska.
Do produkcji "Pecorino di Picinisco" ChNP może być wykorzystywane wyłącznie surowe mleko pełne, pochodzące z jednego bądź kilku udojów uzyskiwane wyłącznie od zwierząt ras typowych dla obszaru produkcji (dolina Comino w prowincji Frosinone.- centralne Włochy): Sopravissana, Comisana, Massese lub krzyżówki co najmniej jednej z tych ras. Dopuszcza się stosowanie mleka koziego, pod warunkiem że pochodzi ono od stad lokalnych Capra grigia ciociara, Capra bianca Monticellana i ich krzyżówek.
Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1162/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Puzzone di Moena/Spretz Tzaor". Jest to ser produkowany z mleka uzyskiwanego od krów rasy Bruna, Frisona, Pezzata Rossa, Grigio Alpina, Rendena, Pinzgau i ich krzyżówek. W procesie produkcji może być stosowane mleko pochodzące od krów jednej z tych ras lub kilku łącznie.
"Puzzone di Moena/Spretz Tzaor" ma kształt walca o niskim, lekko wypukłym lub płaskim boku, a powierzchnia górna i dolna są lekko wypukłe. Ser ma gładką lub lekko chropowatą, tłusta, skórkę o barwie żółtej. Jest to ser podpuszczkowy o miąższu półtwardym, miękkim, elastycznym, o barwie od białej do jasnożółtej, charakteryzujący się rzadkimi dziurami o małych lub średnich rozmiarach.
Ser ten posiada mocny, intensywny smak lekko i delikatnie solony lub pikantny, z ledwo wyczuwalnym posmakiem goryczy. Aromat i zapach są intensywne, głębokie, z lekką nutą amoniaku. Średnica kręgu wynosi od 34 cm do 42 cm, wysokość boku od 9 cm do 12 cm, a masa od 9 kg do 13 kg. Procentowa zawartość tłuszczu w suchej masie musi wynosić więcej niż 45%, a wilgotność mierzona najwcześniej po 90 dniach od wyprodukowania sera ma utrzymywać się na poziomie od 34% do 44%. Minimalny okres dojrzewania tego sera wynosi 90 dni. Po 150 dniach dojrzewania można określić ser jako "dojrzały". Do produkcji sera wykorzystywane jest surowe mleko z dwóch kolejnych udojów i czasami częściowo odtłuszczone w naturalnym procesie wytrącania śmietany pochodzące od krów z chowu pastwiskowego. Środowisko geograficzne, w którym powstał i w którym produkowany jest ser ChNP "Puzzone di Moena"/"Spretz Tzaor" jest typowo górskie. Terytorium określonego obszaru geograficznego składa się z trzech części: dolina Valle di Fiemme, dolina Valle di Fassa i Primiero - Vanoi.
Sery "Pecorino di Picinisco" i "Puzzone di Moena/Spretz Tzaor" są 44 i 45 włoskim produktem tego typu, które zostały wpisane do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.
9321870
1