13 grudnia 2014 roku weszły w życie nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowelizacja ta dostosowuje polskie prawo do regulacji unijnych, m.in. rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Jest ono podstawowym aktem prawnym regulującym kwestie znakowania żywności. Część zmian przewidzianych nowelizacją dotyczy definicji. Np. z ustawy o jakości handlowej usunięto definicję opakowanego środka spożywczego. Obowiązywać będzie ta zawarta w unijnym rozporządzeniu. Jednocześnie w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia zmienione zostały m.in. definicje okresu trwałości, składnika odżywczego i składnika żywności. Nowelizacja przewiduje też zmiany dla producentów jaj. Będą oni mieli np. obowiązek jednorazowego zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej swojej działalności w zakresie produkcji i pakowania jaj. Nowe przepisy dotyczą też zasad klasyfikowania tusz wołowych – do polskiego prawodawstwa wdrożono procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych, określone w przepisach unijnych. Organem odpowiedzialnym za organizację testu certyfikacyjnego tusz wołowych będzie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ponadto nowelizacja m.in. doprecyzowuje przepisy związane z kontrolami transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji.