Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe przepisy dotyczące oznakowania soków

5 stycznia 2016
Parlament Europejski zaakceptował nowe zasady oznakowania owocowych soków i nektarów. Chodzi o to, by uniemożliwić używanie potencjalnie mylących nazw soków mieszanych oraz informacji o braku cukru.

PE zatwierdził aktualizację przepisów z 2001 roku zdecydowaną większością głosów. Celem zmian jest dostarczenie konsumentom rzetelnej informacji o kupowanych przez nich napojach. Parlament ponadto zakazał dodawania cukru do produktów sprzedawanych jako soki i określił, w jakich napojach może znajdować się cukier i inne substancje słodzące - poinformowało biuro prasowe PE.

Projektowane przepisy dotyczące oznakowania soków zostały już wstępnie uzgodnione z Radą Unii Europejskiej. Potrzebują jeszcze formalnego potwierdzenia przez to gremium, by mogły stać się prawem.
 
Europosłowie opowiedzieli się za tym, by nazwa napoju złożonego z dwóch różnych soków odzwierciedlała ich zawartość. Np. połączenie dziewięćdziesięciu procent soku jabłkowego z dziesięcioma procentami soku truskawkowego będzie musiało nosić nazwę: "sok jabłkowo-truskawkowy", podczas gdy dziś możliwa jest nazwa: "sok truskawkowy". Nazwy handlowej "sok wieloowocowy" będzie można używać w przypadku zmieszania trzech lub więcej owocowych soków.

Parlament Europejski chce jasno określić, jakie napoje mogą zawierać cukier, a jest to szczególnie ważne dla diabetyków. W projektowanych przepisach zakłada się, że soki owocowe w ogóle nie będą zawierały dodatkowego cukru ani substancji słodzących. Natomiast nektary, zrobione z miazgi owocowej i wody, będą mogły być dosładzane cukrem lub innymi substancjami słodzącymi.

Napisu "bez dodatku cukru" nie będzie można umieszczać na etykietach nektarów, w których znajdują się sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna. Taki napis wprowadza w błąd konsumentów, sugerując, że napój jest niedosładzany.

Według nowych regulacji, nad którymi pracuje PE, producent nie będzie mógł informować, że w opakowaniu znajduje się sok pomarańczowy, jeżeli będzie on zawierał jakieś domieszki.

Wiele produktów sprzedawanych jako "sok pomarańczowy" zawiera do 10 proc. soku z mandarynek, poprawiającego kolor i smak. Jest to częsta praktyka zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Brazylii, a kraje te mają spory udział w rynku europejskim. Dla zachowania równych szans zarówno importowane, jak i europejskie soki pomarańczowe nie będą mogły zawierać domieszek lub będą musiały uwzględniać mandarynkę w nazwie produktu.

Państwa członkowskie będą mieć 18 miesięcy na dostosowanie nowych przepisów do prawa krajowego.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę