Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe przepisy – bezpieczniejsza żywność

23 września 2002

W obawie przed atakiem bioterrorystycznym Ameryka wprowadziła nowe rygorystyczne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. W czwartek  w Warszawie przedstawiciele amerykańskiej administracji przekonywali, że nowe prawo nie stanowi zagrożenia dla firm eksportujących żywności do Stanów Zjednoczonych.

Camille E. Brewer z Agencji ds. Żywności i Leków powiedziała – Budujemy nasz nowy system bezpieczeństwa żywności i zapobiegania bioterroryzmowi na bazie dotychczasowego systemu, uważamy, że jesteśmy w stanie jeszcze bardziej wzmocnić system podstawowych zabezpieczeń i ochronić się przed atakiem bioterrorystycznym.

Nowe prawo uchwalone z myślą o konsumentach może stanowić pewien problem dla eksporterów żywności. Ale Amerykanie przekonują, że w razie problemów informacją służą amerykańskie agencje rządowe, które będą wyjaśniać wszystkie wątpliwości.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę