A_BIO_AGRO_950

Nowe przepisy – bezpieczniejsza żywność

23 września 2002

W obawie przed atakiem bioterrorystycznym Ameryka wprowadziła nowe rygorystyczne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. W czwartek  w Warszawie przedstawiciele amerykańskiej administracji przekonywali, że nowe prawo nie stanowi zagrożenia dla firm eksportujących żywności do Stanów Zjednoczonych.

Camille E. Brewer z Agencji ds. Żywności i Leków powiedziała – Budujemy nasz nowy system bezpieczeństwa żywności i zapobiegania bioterroryzmowi na bazie dotychczasowego systemu, uważamy, że jesteśmy w stanie jeszcze bardziej wzmocnić system podstawowych zabezpieczeń i ochronić się przed atakiem bioterrorystycznym.

Nowe prawo uchwalone z myślą o konsumentach może stanowić pewien problem dla eksporterów żywności. Ale Amerykanie przekonują, że w razie problemów informacją służą amerykańskie agencje rządowe, które będą wyjaśniać wszystkie wątpliwości.


POWIĄZANE

Od kampanii dopłat w 2026 roku wchodzi w życie nowa definicja „aktywnego rolnika...

Rekomendacja zmiany strategii walki z ASF. Afrykański Pomór Świń pozostaje najpo...

W dobie zmian klimatycznych, urbanizacji i rosnącego zapotrzebowania na żywność,...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę