Po raz kolejny, tym razem na tegorocznych Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego POLARGA-FOOD 2006, następna grupa produktów została wyróżniona znakiem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi PDŻ- Poznaj Dobrą Żywność. Znaki wręczał wiceprezes Rady Ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper.
- Polska żywność jest smaczna, zdrowa i zasługuje na najwyższe trofea – powiedział wicepremier. - Naszej wspaniałej, zdrowej żywności potrzebna jest przede wszystkim promocja.
Przygotowywana w resorcie rolnictwa ustawa o możliwościach powstania nowych funduszy , podobnych do funduszu promocji mleczarstwa temu właśnie ma służyć – podkreślił szef resortu rolnictwa Andrzej Lepper i dodał – „kiedyś nasze wyroby odbiegały od zachodnich, nie jakością, ale pod względem opakowania. Dzisiaj, to widać w sklepach i tu na targach opakowania te w niczym nie ustępują pochodzącym z innych krajów”.
Program PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność rozpoczął działanie 1 maja 2004 r. Głównym jego celem jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Odbywa się to między innymi przez przyznawanie wyróżnionym wyrobom prawa do umieszczania na opakowaniu Znaku PDŻ -Poznaj Dobrą Żywność. Oznaczenie to jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku. Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości oraz warunkach wytwarzania. FOTO W programie PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej produkujący produkty żywnościowe o najwyższych cechach jakościowych i smakowych oraz przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności. Uczestnictwo w programie PDŻ jest dobrowolne, producent zgłaszający wyroby do wyróżnienia znakiem PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność nie ponosi żadnych opłat rejestracyjnych i wpisowych. Znak PDŻ jest przyznawany tylko tym wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.
Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne. Prawo zgłoszenia wniosków o nadanie znaku PDŻ -Poznaj Dobrą Żywność mają wyłącznie producenci.
Programem objęte są następujące grupy produktów:
1. mięso i przetwory mięsne
2. jaja i przetwory jajczarskie
3. mleko i przetwory mleczne
4. owoce, warzywa (w tym ziemniaki), grzyby i ich przetwory
5. zboża i ich przetwory, w tym pieczywo
6. ryby, owoce morza i ich przetwory
7. napoje bezalkoholowe
8. wody mineralne
9. miód
10. wyroby cukiernicze i ciastkarskie
11. zioła i przyprawy
12. tłuszcze spożywcze
13. gatunkowe piwa i napoje spirytusowe,
14. wyroby mieszane i wysoko przetworzone na bazie wymienionych wyżej surowców
W celu zapewnienia utrzymania stałego, bardzo wysokiego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców, Program zakłada maksymalne okresy obowiązywania znaku:
- Znak nadawany produktowi po raz pierwszy na okres do 3 lat,
- Znak nadawany produktowi po raz kolejny na okres do 5 lat.
Dotychczas znaki programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność otrzymało już 600 produktów wytwarzanych w blisko 70 firmach, różnych branż przemysłu rolno-spożywczego. Wczorajsze wręczenie, powiększyło tę liczbę o blisko 70 nowych produktów z następujących zakładów: