FAMMU/FAPA podała, że w dniu 22 grudnia bieżącego roku Komisja Europejska opublikowała aż trzy nowe nazwy produktów o chronionych nazwach geograficznych. Pierwszym z nich jest „Ptujski lük" - pochodząca ze Słowenii cebula, o kształcie sercowatym i kulisto spłaszczonym.
Każda cebula waży przynajmniej 70 g, a średnica jej przekroju poprzecznego wynosi przynajmniej 40 mm. Obszar geograficzny, gdzie odbywa się produkcja tej cebuli, jest określony historycznie i obejmuje obszar Ptujsko Polje.
Drugim produktem jest „Ciliegia dell'Etna" - włoskie czereśnie uprawiane na obszarze od wybrzeża Morza Jońskiego do poziomu 1 600 m na wschodnich i południowo-wschodnich stokach Etny. Ostatnim, trzecim produktem są „Figue de Sollies" - francuskie figi o fioletowej barwie,
sprzedawane w postaci świeżej i w całości, o średnicy co najmniej 40 mm. Obszar geograficzny produkcji figi o nazwie „Figue de Sollies" jest położony w departamencie Var, w południowowschodniej Francji, w regionie Prowansja - Alpy - Lazurowe Wybrzeże.