Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe produkty mięsne w unijnych rejestrach

6 sierpnia 2012
Jak informuje FAMMU/FAPA, 25 lipca ukazały się rozporządzenia wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG) nazwy „Kraški zašink” i „Vadehavslam”.
"Kraški zašink" to tradycyjny suszony produkt mięsny wytwarzany z karkówki wieprzowej w regionie Kras. Ma charakterystyczny kształt walca z naturalną osłonką pokrytą elastyczną siatką. Powierzchnia produktu jest jędrna i elastyczna, lekko pomarszczona na końcach. Pełny aromat mięsa i otaczającego go tłuszczu powstaje w procesie suszenia i dojrzewania. „Kraški zašink" ma charakterystyczny słonawy smak. Plasterki produktu mają czerwonawo-różowy kolor z nieco ciemniejszymi brzegami. Tłuszcz ma biały kolor. Mięso i tłuszcz posiadają delikatną konsystencję i szybko rozpływają się w ustach.

"Vadehavslam" to tusze jagnięce i kawałki mięsa jagnięcego pochodzące od owiec urodzonych i chowanych w regionie Morza Wattowego na południowym zachodzie Danii. Owce należą do rasy Texel lub stanowią krzyżówkę rasy Texel z innymi rasami, których chów tradycyjnie prowadzi się na słonych łąkach. Celem hodowli jest uzyskanie owiec, które nie tylko są przystosowane do swojego naturalnego otoczenia, ale również rodzą duże i mięsne jagnięta. Fakt ten w połączeniu z rodzajem trawy, jaką żywią się jagnięta na słonych łąkach, odróżnia omawiane jagnięta od jagniąt produkowanych w innych regionach kraju.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę