FAMMU/FAPA podała, że Komisja Europejska opublikowała rozporządzenia wpisujące na unijna listę produktów o chronionych nazwach geograficznych - pierwsze dotyczy czeskiej grupy produktów rolnych, do których należą przede wszystkim jabłka, czereśnie, wiśnie, śliwki i porzeczki - łącznie wszystkie te owoce wpisano pod nazwą "Owoce Chelczycko-Lhenickie". Drugim produktem jest grecka "Fasolia Vanilies Feneou", a trzecim - greckie oliwki - "Prasines Elies Chalkidikis".
Grecka fasola wystepuje w postaci łuskanej, suszonej uprawianej na równinie o całkowitej powierzchni uprawnej wynoszącej 47 100 stremma (4 710 hektarów).
Greckie oliwki "Prasines Elies Chalkidikis" charakteryzują się dużym rozmiarem i wysokim stosunkiem miąższu do pestki, barwą od błyszczącej zielonej po zielonożółtą, delikatnym i owocowym aromatem, gorzkawym i lekko korzennym smakiem oraz brakiem wrażenia tłustości. Oliwki te mogą występować w postaci całych oliwek; oliwek drylowanych, oliwek drylowanych i nadziewanych - przy czym do nadziewania można stosować migdały, czerwoną paprykę, marchew, korniszony i czosnek, a wypełnianie wykonuje się ręcznie oraz oliwek siekanych.