Kilkaset nowych miejsc pracy dla mieszkańców Grudziądza (woj. kujawsko-pomorskie) powstanie kosztem ponad 50 mln zł w nowej przetwórni ryb, budowanej przez firmę z Gdańska. Miasto boryka się z bezrobociem, które sięga 23 proc. i jest jednym z najwyższych w kraju.
Prezydent Grudziądza Robert Malinowski poinformował w poniedziałek, że gdańska firma "Limito" otworzy w Grudziądzu nowy zakład produkcyjny, w którym zatrudnienie w pierwszej fazie znajdzie ok. 250-300 osób oraz specjaliści do spraw organizacji produkcji i kontroli jakości. Budowa ruszy za miesiąc i powinna zakończyć się jesienią.
"Kilkumiesięczne przygotowania do rozpoczęcia budowy przetwórni w naszym mieście są zakończone i już oficjalnie możemy przedstawić plany firmy. Cieszę się, że kolejne przedsiębiorstwo wybrało właśnie Grudziądz i tu zamierza otworzyć zakład produkcyjny" - podkreślił prezydent Malinowski.
"Limito" powstało w 2004 r. W ciągu kilku lat firma wyspecjalizowała się w dostawie łososia norweskiego oraz innych ryb i owoców morza w Polsce, a od trzech lat stara się wejść na rynki krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
W Grudziądzu firma planuje rocznie przetwarzać ok. tysiąca ton łososia wędzonego pod szyldem "Limito" oraz cztery tysiące ton łososia norweskiego dla marek prywatnych. Przetwórnia, o łącznej powierzchni 6,5 tys. m kw., powstanie na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną.
Wartość inwestycji to 33 mln zł, a koszt zakupu niezbędnych maszyn to kolejne 20 mln zł. Docelowo w Grudziądzu może powstać nawet ponad tysiąc nowych miejsc pracy.
"Inwestycja w Grudziądzu jest dla nas kluczowa, pozwoli bowiem wzbogacić naszą ofertę i zwiększyć produkcję, a Grudziądz ma do tego doskonałą lokalizację. Około 80 proc. osób zatrudnionych w naszej nowej fabryce stanowić będą kobiety, nabór pracowników powinien rozpocząć się latem" - zapowiedział prezes "Limito, "Tomasz Rytlewski.
Obecnie większość oferty przedsiębiorstwa stanowi mrożony łosoś norweski, ryby szlachetne i owoce morza. Firma na rynku detalicznym oferuje też importowane z Włoch dania gotowe z owoców morza.