W ramach Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego 10 lipca powstało Koło Producentów Trzody Chlewnej oraz Koło Producentów i Hodowców Bydła.
Kolejne koła branżowe powołane zostały w ramach rozszerzania struktur organizacyjnych UPEMI. To także odpowiedź na potrzeby hodowców i producentów trzody chlewnej oraz bydła, którzy oczekują kształtowania jednolitego stanowiska w istotnych kwestiach związanych z ich działalnością.
Koło Producentów Trzody Chlewnej zrzesza prawie 300 producentów (zarówno indywidualnych jak i zrzeszonych w grupy, spółdzielnie czy związki), a jego przewodniczącym jest Ryszard Uziębło, wiceprzewodniczącym Zygmunt Surdykowski, a sekretarzem Jacek Wysokiński.
Natomiast Koło Producentów i Hodowców Bydła liczy 10 członków, a jego przewodniczącym został Piotr Wilkowski .
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego to instytucja, która od wielu lat zrzesza przedstawicieli sektora mięsnego i skutecznie reprezentuje ich interesu na arenie władz krajowych, samorządowych czy w organizacjach międzynarodowych. Jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który promuję najwyższej jakości mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny.