Kolejne firmy z branży gastronomicznej i turystycznej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Regionalna sieć liczy 143 członków i jest największym takim zrzeszeniem w kraju - podał Urząd Marszałkowski w Olsztynie.
Jak zaznaczył w poniedziałek olsztyński urząd, pod względem liczby podmiotów gospodarczych, które przystąpiły do sieci dziedzictwa kulinarnego, woj. warmińsko-mazurskie przoduje na tle innych polskich regionów. Według danych tego urzędu na Warmii, Mazurach i Powiślu jest 143 członków, w Wielkopolsce - 69, na Mazowszu - 35, a na Pomorzu Zachodnim - 29.
W ostatnich dniach certyfikaty potwierdzające przystąpienie do regionalnej sieci w Olsztynie przyznano firmom: Bartnik Mazurski z Czernik k. Kętrzyna, Gospodarstwo Rybackie Iława, Hotel Amax w Mikołajkach, Mazurskie Siedlisko Kruklin k. Giżycka, Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Stary Folwark w Tumianach, Ośrodek Wypoczynkowy Camping Tumiany, Ranczo Frontiera w Warpunach, Restauracja Columb-Vega w Ostródzie, Piekarnia Tradycyjny Chleb w Gronowie Górnym, ZPHU Wagamo w Giżycku i Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Grabinku.
Do sieci należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, którzy wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze, stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu. Członkowie zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Mogą także bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych i uczestniczyć w organizowanych przez samorząd imprezach promocyjnych.
Region przyznaje przedsiębiorcom, rolnikom, przetwórcom i restauratorom licencję, która pozwala posługiwać się logo sieci przez rok; po tym czasie każdy wniosek jest ponownie weryfikowany. Według urzędników marszałka, ten logotyp jest obecnie jedynym oznaczeniem lokalnej, tradycyjnej i naturalnej żywności, stąd wielu chętnych do jego używania.
Warmia, Mazury i Powiśle przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku jako pierwszy polski region.
6799011
1