A_BIO_AGRO_950

Nowe etykiety?

13 lutego 2009
Komisja Europejska przygotowuje projekt wprowadzenia nowych etykiet na produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Mięso i wędliny będą musiały wtedy mieć oznaczenia, że zostały wyprodukowane ze zwierząt hodowanych z przestrzeganiem zasad dobrostanu. Chodzi np. o odpowiednią powierzchnię chlewni, obór i kurników oraz warunki bytowania zwierząt. KE tłumaczy, że dzięki takim etykietom konsumenci będą mogli dokonać "świadomego wyboru produktów, które zostały wyprodukowane z zachowaniem wysokich standardów".

Taka etykieta ma być swoistym certyfikatem jakości mięsa. Nie wiadomo jednak, czy stosowanie nowych oznaczeń byłoby obligatoryjne dla wszystkich wyrobów mięsnych produkowanych w UE i importowanych spoza "27". Przy okazji najpewniej dojdzie do rozrostu unijnej biurokracji, bo w stolicy jednego z
państw członkowskich ma powstać Centrum Dobrostanu Zwierząt, które koordynowałoby kwestie związane z tym zagadnieniem.




POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę