Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe dla ryb

14 lipca 2004

Od dziś obowiązują nowe przepisy weterynaryjne w zakładach przerabiających ryby. Dla firm, które się do nich nie zastosują oznaczać to może zakończenie działalności.

Zakład produkcyjny, w którym przerabiane są ryby, musi być zlokalizowany w czystej okolicy i wyposażony w odpowiednie maszyny i urządzenia. Teren ma być ogrodzony i wolny od zanieczyszczeń takich jak dym czy sadza. Podłogi w pomieszczeniach powinny być wykonanie z materiałów nieprzepuszczalnych i wodoodpornych. Drzwi oraz futryny okienne muszą być zrobione z materiałów odpornych na korozje i wszelkie uszkodzenia.

Producenci narzekają, że wymagania jakie stawia przed nimi Komisja Europejska są trudne do zrealizowania. Głównie chodzi o pieniądze. Nadzieją mają być uruchomione programy strukturalne dla tej branży.

Kontrole w zakładach będą przeprowadzane przez powiatowych lekarzy weterynarii. Jeśli lekarz stwierdzi rażące uchybienia może wydać decyzję o zamknięciu zakładu.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę