Od dziś obowiązują nowe przepisy weterynaryjne w zakładach przerabiających ryby. Dla firm, które się do nich nie zastosują oznaczać to może zakończenie działalności.
Zakład produkcyjny, w którym przerabiane są ryby, musi być zlokalizowany w czystej okolicy i wyposażony w odpowiednie maszyny i urządzenia. Teren ma być ogrodzony i wolny od zanieczyszczeń takich jak dym czy sadza. Podłogi w pomieszczeniach powinny być wykonanie z materiałów nieprzepuszczalnych i wodoodpornych. Drzwi oraz futryny okienne muszą być zrobione z materiałów odpornych na korozje i wszelkie uszkodzenia.
Producenci narzekają, że wymagania jakie stawia przed nimi Komisja Europejska są trudne do zrealizowania. Głównie chodzi o pieniądze. Nadzieją mają być uruchomione programy strukturalne dla tej branży.
Kontrole w zakładach będą przeprowadzane przez powiatowych lekarzy weterynarii. Jeśli lekarz stwierdzi rażące uchybienia może wydać decyzję o zamknięciu zakładu.