Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Nowalijki: Żywią czy trują

5 listopada 2012
Z początkami wiosny pojawiają się nowalijki, a wraz z nimi pojawiają się pytania: jeść, czy nie jeść? - pisze allforbody.com. Żywią, czy trują? Łatwo po nie sięgamy, bo nasz organizm odczuwa przesilenie wiosenne i jesteśmy spragnieni witamin. Jednak należy mieć na uwadze, że nowalijki nie rosną w naturalnych warunkach i znaczna część tych spod folii zawiera szkodliwe związki: azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź, ołów oraz środki ochrony roślin. To oczywiście nie oznacza, że nowalijki, to trucizna!

Zwróćcie uwagę na to, że nowalijki są dodatkiem do posiłków, a nie podstawowym posiłkiem. Dlatego nie rezygnujcie z tego źródła witamin, tylko oczywiście z nim nie przesadzajcie.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Zapytajcie sprzedawcę, skąd pochodzą warzywa na jego straganie.
Powąchajcie je. Oczywiście zapach roślin nigdy nie będzie tak intensywny jak warzyw w sierpniu czy wrześniu, ale niewątpliwie, te uczciwie hodowane pachną delikatnie i we właściwy sobie sposób.
Zwróćcie uwagę na wygląd rośliny. Te z przedawkowaną ilością azotanów szybciej więdną.
Nie przechowujcie nowalijek w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych - azotany przekształcą się w jeszcze bardziej szkodliwe azotyny. Przed spożyciem umyjcie je dokładnie pod bieżącą wodą. Jest ona w stanie wypłukać większą część zanieczyszczeń.

Gra w zielone, kolor o klucz

Największe zainteresowanie wiosną wśród warzyw niewatpliwie budzi kolor zielony. Kolor pożywienia jest równie ważny jak smak czy też zawartość substancji odżywczych! Rośliny kolor zielony zawdzięczają słonecznemu barwnikowi- chlorofilowi. Ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Zielone warzywa są bardzo bogatym źródłem witaminy A, E, K, C, B, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, beta-karotenu.

Uwzględnijcie zatem na swoim stole sałątę, szpinak, rzeżuchę, natkę pietruszki, szczypiorek, koperek ogrodowy, seler naciowy, kapustę, ogórki i cukinię, a Wasz organizm na pewno się za to odwdzięczy!



POWIĄZANE

Chociaż bywa przez wielu niedoceniane, to wino deserowe naprawdę potrafi zaskocz...

Znakowanie laserowe przestaje być technologią niszową i staje się kluczowym elem...

Mączka bazaltowa to drobno zmielona skała wulkaniczna, która od lat znajduje zas...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę