Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Nowalijki: Żywią czy trują

5 listopada 2012
Z początkami wiosny pojawiają się nowalijki, a wraz z nimi pojawiają się pytania: jeść, czy nie jeść? - pisze allforbody.com. Żywią, czy trują? Łatwo po nie sięgamy, bo nasz organizm odczuwa przesilenie wiosenne i jesteśmy spragnieni witamin. Jednak należy mieć na uwadze, że nowalijki nie rosną w naturalnych warunkach i znaczna część tych spod folii zawiera szkodliwe związki: azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź, ołów oraz środki ochrony roślin. To oczywiście nie oznacza, że nowalijki, to trucizna!

Zwróćcie uwagę na to, że nowalijki są dodatkiem do posiłków, a nie podstawowym posiłkiem. Dlatego nie rezygnujcie z tego źródła witamin, tylko oczywiście z nim nie przesadzajcie.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Zapytajcie sprzedawcę, skąd pochodzą warzywa na jego straganie.
Powąchajcie je. Oczywiście zapach roślin nigdy nie będzie tak intensywny jak warzyw w sierpniu czy wrześniu, ale niewątpliwie, te uczciwie hodowane pachną delikatnie i we właściwy sobie sposób.
Zwróćcie uwagę na wygląd rośliny. Te z przedawkowaną ilością azotanów szybciej więdną.
Nie przechowujcie nowalijek w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych - azotany przekształcą się w jeszcze bardziej szkodliwe azotyny. Przed spożyciem umyjcie je dokładnie pod bieżącą wodą. Jest ona w stanie wypłukać większą część zanieczyszczeń.

Gra w zielone, kolor o klucz

Największe zainteresowanie wiosną wśród warzyw niewatpliwie budzi kolor zielony. Kolor pożywienia jest równie ważny jak smak czy też zawartość substancji odżywczych! Rośliny kolor zielony zawdzięczają słonecznemu barwnikowi- chlorofilowi. Ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Zielone warzywa są bardzo bogatym źródłem witaminy A, E, K, C, B, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, beta-karotenu.

Uwzględnijcie zatem na swoim stole sałątę, szpinak, rzeżuchę, natkę pietruszki, szczypiorek, koperek ogrodowy, seler naciowy, kapustę, ogórki i cukinię, a Wasz organizm na pewno się za to odwdzięczy!



POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę