OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Nostrano Valtrompia w unijnym rejestrze CHNP

26 lipca 2012
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 13 lipca 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 629/2012 z dnia 6 lipca bieżącego roku wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Nostrano Valtrompia".
Jest to ser półtłusty, bardzo twardy, wytwarzany cały rok z mleka surowego z dodatkiem szafranu. Przynajmniej 90% całkowitej ilości mleka pochodzi z obszaru produkcji, od krów rasy brązowej wpisanych do księgi hodowlanej. Ich żywienie opiera się na zastosowaniu pasz, w których co najmniej 75 % całkowitej masy suchej w dawce pokarmowej składa się z trawy lub siana z wielogatunkowych użytków zielonych, podczas gdy zawartość koncentratów paszowych ze zbóż, roślin strączkowych i produktów ubocznych ich obróbki, lizawek oraz związków mineralnych i witaminowych, w tym dodatków paszowych, nie przekracza 25% masy suchej. Pozostałe 10 % ilości mleka niezbędnej do wytworzenia sera moSe pochodzić od krów innych ras lub krzyżówek.
Przewiduje się dodanie szafranu w ilości 0,05 - 0,2 g na 100 kg mleka. Obszar, na którym odbywa się produkcja i dojrzewanie sera objętego ChNP „Nostrano Valtrompia", znajduje się na terytorium gmin włoskiej prowincji Brescia położonych w dolinie Trompia, w północnej części kraju. W chwili wprowadzenia do obrotu ser ma kształt walca o prawie prostym boku, średnica kręgu sera wynosi 30 - 45 cm, wysokość: 8 - 12 cm, a masa: 8 - 18 kg. Skórka jest twarda i ma kolor od żółto-brązowego do czerwonawego. W twardej, ale niezbyt ziarnistej masie serowej mogą znajdować się rozmieszczone regularnie dziury o średnim lub niewielkim rozmiarze.
Produkt ma intensywny i bogaty smak i aromat, bez kwaśnego posmaku w przypadku sera o minimalnym stopniu dojrzałości i z ledwo wyczuwalnym posmakiem pikantnym w przypadku sera dojrzewającego przez dłuższy czas. Masa serowa ma kolor żółto-słomkowy, przechodzący w żółto-zielony. Zawartość tłuszczu w serze niepoddanym obróbce wynosi od 18 do 28%, a w masie suchej 27,5 - 42%.
Maksymalna wilgotność sera niepoddanego obróbce wynosi 36%, a minimalny czas dojrzewania wynosi dwanaście miesięcy. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 629/2012 wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę