FAMMU/FAPA podaje, że w związku z zawartą 15 kwietnia 2011 roku umową pomiędzy Unią Europejską a Norwegią od dnia 1 stycznia 2012 roku europejski eksport produktów rolniczych (takich jak mięso, przetwory mleczne, owoce i warzywa) będzie miał większy dostęp do rynku norweskiego.
Od przyszłego roku UE będzie mogła zwiększyć wywóz produktów rolno-spożywczych do Norwegii w ramach handlu wolnocłowego o 20% (w przeliczeniu wartościowym daje to dodatkowe 250 mln EUR). Zgodnie z umową, Norwegia przedstawi Wspólnocie system kontyngentów taryfowych na mięso (900 ton wołowiny, 800 ton drobiu i 600 ton wieprzowiny).
Ponadto zostaną wprowadzone dodatkowe kontyngenty taryfowe m.in. dla kukurydzy (10 tys. ton), serów (2,7 tys. ton), pszenicy durum (5 tys. ton), żyta(1 tys. ton) i truskawek (300 ton). Norwegia natomiast skorzysta z kwot taryfowych na bezcłowy eksport do UE żywności dla zwierząt (13 tys. ton) oraz serów (3,2 tys. ton) i malin (400 ton).
Według danych Komisji Europejskiej wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych z UE do Norwegii na przestrzeni lat 2000-2010 uległa podwojeniu osiągając w 2010 roku poziom 1,7 mld EUR. W ubiegłym roku Norwegia była piątym najważniejszym partnerem handlowym UE, a łączne obroty handlu osiągnęły wtedy poziom 120,7 mld EUR.