OPOLAGRA_2025

Niższy indeks FAO

12 lutego 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że indeks cen FAO w styczniu wyniósł 194,3 punkty, co oznacza obniżkę o 3,2 punkty w stosunku do grudnia 2014 r. Przyczyny należy upatrywać w osłabieniu wielu walut, w tym euro, w stosunku do dolara.
W styczniu największe spadki odnotowano dla wieprzowiny w UE. Z kolei na rynku światowym ceny obniżyły się na skutek znacznej dostępności wieprzowiny przeznaczonej na eksport. W styczniu zaobserwowano również spadki cen wołowiny w Australii oraz jagnięciny w Nowej Zelandii, co łącznie przełożyło się na obniżkę indeksu.



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę