FAMMU/FAPA podała, że w grudniu 2013 roku indeks cen żywności FAO prawie się nie zmienił, jakkolwiek średni indeks z 2013 roku był 1,6 proc. mniejszy wobec 2012 roku. W grudniu zeszłego roku indeks cen (średnia dla zbóż, oleistych, produktów mlecznych, mięsa i cukru) był na poziomie 206,7 pkt. wobec 206,4 pkt. w listopadzie 2013.
Wg FAO w grudniu 2013 roku duża podaż wpłynęła na spadek cen zbóż (poza ryżem), olejów i cukru, jakkolwiek ceny mięsa i drobiu były najwyższe w całym poprzednim roku.
Indeks cen żywności dla olejów był w grudniu na poziomie 196 pkt. tj. 2,5 pkt. mniej niż w listopadzie ubiegłego roku głównie dzięki spadkowi popytu na oleju palmowy. Indeks cen żywności dla zbóż był w grudniu na poziomie 191,5 pkt. tj. 2,8 pkt. mniej niż w listopadzie ubiegłego roku, co oznacza najniższy poziom cen od sierpnia 2010 roku.