Bank Gospodarki Żywnościowej podał informacje o tym, jak teraz wygląda w Polsce handel mięsem wieprzowym. Po znacznej obniżce krajowych cen żywca wieprzowego na początku br., wywołanej pojawieniem się w Polsce wirusa ASF, od połowy marca obserwujemy stopniowy wzrost cen. Wpływ na obecną sytuację ma prawdopodobnie stosunkowo niski stan pogłowia trzody oraz sezonowy wzrost popytu na mięso wieprzowe. Mimo trendu wzrostowego, średnia cena kilograma żywca wieprzowego na rynku krajowym w ubiegłym tygodniu (16-22.06.) wyniosła 5,35 zł i była o 5,5 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2013 r.
Wykrycie w Polsce wirusa ASF u dzików i związany z tym zakaz importu polskiego mięsa wprowadzony w krajach Unii Celnej oraz w większości krajów azjatyckich, miały wpływ na strukturę i wolumen eksportu polskiej wieprzowiny. Wg danych MF w 2013 r. największymi importerami wieprzowiny z Polski były: Chiny, Włochy, Białoruś, Rosja oraz Słowacja. Do wymienionych krajów wywieziono mięso stanowiące 47 proc. wolumenu eksportu. Dla porównania, w okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 r., z uwagi na embargo, najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło na rynki: włoski (17 tys. t - wzrost o 4 proc.), niemiecki (13 tys. t - wzrost o 62 proc.) oraz słowacki (12 tys. t - wzrost o 33 proc.). W okresie I - IV br. na te trzy rynki łącznie trafiło prawie 42 tys. t mięsa, co stanowiło 35 proc. wolumenu eksportu. Negatywny wpływ braku możliwości eksportu do krajów pozaunijnych, które wprowadziły embargo, został w części zneutralizowany poprzez zwiększony eksport do krajów UE. Wg wstępnych informacji MF eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w okresie czterech pierwszych miesięcy br. wyniósł prawie 120 tys. t i był o 13 tys. t niższy niż w analogicznym okresie 2013 r.