Tegoroczne zbiory owoców będą niższe w porównaniu z ubiegłym rokiem o 13-14 proc. i wyniosą 3,1-3,2 mln ton. Produkcja warzyw może zaś spaść o 7 proc. do 4,5 mln ton - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Zdaniem ekspertów po tegorocznych zbiorach wyższe będą ceny skupu większości owoców i warzyw.
"Na spadek zbiorów owoców i warzyw wskazują bardzo niekorzystne warunki dla tych upraw w okresie wiosny (nadmierna ilość opadów, chłody). O ostatecznym poziomie zbiorów - głównie jabłek i warzyw gruntowych zadecyduje przebieg warunków pogodowych latem i jesienią" - napisano w raporcie Instytutu.
Eksperci IERiGŻ uważają, że po tegorocznych zbiorach wyższe będą ceny skupu większości owoców i warzyw.
"Spośród owoców, najbardziej wzrosną ceny skupu jabłek i gruszek oraz kierowanych do przetwórstwa truskawek. Wzrost cen skupu surowca spowodować może obniżenie marż przetwórczych w produkcji niektórych przetworów owocowych i warzywnych. W 2010/11 r. wyższe niż w sezonie poprzednim będą ceny detaliczne owoców, warzyw i ich przetworów, co spowoduje obniżenie ich spożycia" - wynika z raportu.