Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niższe światowe ceny przetworów mleczarskich?

20 października 2011
Jak informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej, we wrześniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen przetworów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny) nieznacznie obniżył się wobec sierpnia br. (o ponad 1proc.) i wyniósł 218 punktów (co oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 118 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004).
Spadek w relacji miesięcznej indeksu był przede wszystkim wynikiem tanienia masła (o około 3% m/m) oraz serów i kazeiny (o około 1%). Ceny pełnego mleka w proszku pozostały na poziomie z sierpnia br.
Potwierdzeniem utrzymywania się presji na obniżki cen przetworów mleczarskich są wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade. W dniu 4 października notowania cen PMP ponownie osłabiły się wobec połowy września br. (o 0,7%), kształtując się na poziomie 3309 USD/t (średnia dla wszystkich kontraktów).
Mniejsze zmiany odnotowano w odniesieniu do OMP (spadek o 0,3%). Warto jednak zwrócić uwagę, iż notowania cen pełnego mleka w proszku w przypadku dalszych kontraktów (począwszy od kwietnia 2012 r.) ukształtowały się na średnim poziomie 3635 USD/t, co sugeruje, iż kupujący oczekują ponownych wzrostów cen.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę