Jak informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej, we wrześniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen przetworów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny) nieznacznie obniżył się wobec sierpnia br. (o ponad 1proc.) i wyniósł 218 punktów (co oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 118 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004).
Spadek w relacji miesięcznej indeksu był przede wszystkim wynikiem tanienia masła (o około 3% m/m) oraz serów i kazeiny (o około 1%). Ceny pełnego mleka w proszku pozostały na poziomie z sierpnia br.
Potwierdzeniem utrzymywania się presji na obniżki cen przetworów mleczarskich są wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade. W dniu 4 października notowania cen PMP ponownie osłabiły się wobec połowy września br. (o 0,7%), kształtując się na poziomie 3309 USD/t (średnia dla wszystkich kontraktów).
Mniejsze zmiany odnotowano w odniesieniu do OMP (spadek o 0,3%). Warto jednak zwrócić uwagę, iż notowania cen pełnego mleka w proszku w przypadku dalszych kontraktów (począwszy od kwietnia 2012 r.) ukształtowały się na średnim poziomie 3635 USD/t, co sugeruje, iż kupujący oczekują ponownych wzrostów cen.