Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych (IJHARS) ujawniła nieprawidłowości dotyczące wyrobów czekoladowych i kakaowych - nie spełniały one norm jakościowych, a także były nieprawidłowo oznakowane - wynika z informacji IJHARS.
Kontrola została przeprowadzona u importerów, dystrybutorów i producentów na terenie Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Krakowa, Lublina, Opola, Poznania, Szczecina i Warszawy. Zbadano wyroby pochodzące z 32 zakładów produkcyjnych i 6 hurtowni.
Głównym zarzutem Inspekcji była inna jakość produktów niż deklarował to producent. Deklaracjom tym nie odpowiadało ok. 24 proc. zbadanych wyrobów, takich jak różnego rodzaju czekolady, kremy do smarowania, polewy czekoladowe. Wykryto głównie zawyżoną zawartość cukrów w kremie do smarowania i batonach.
Około 32 proc. skontrolowanych wyrobów miało niezgodne z wymogami oznakowanie. M.in. na opakowaniach zbiorczych była deklarowana inna zawartość niż na opakowaniach jednostkowych. W wykazie brak było składników i użytych dodatków. IJHARS stwierdziło ponadto w 10 proc. zbadanych przypadków niewłaściwe warunki składowania wyrobów gotowych, a w 16 proc. nieprawidłowości składowania surowców. Wykazano ponadto w 13 proc. skontrolowanych zakładów niewłaściwe warunki techniczne hal produkcyjnych oraz urządzeń i maszyn wchodzących w skład ciągów technologicznych.