Nieznaczny spadek wolumenu zbiorów warzyw w krajach UE
2 kwietnia 2010
Jak wynika z najnowszych danych zaprezentowanych przez niemieckie ministerstwo rolnictwa, w 2008 roku łączny wolumen zbiorów warzyw we wszystkich 27 krajach unijnych wyniósł 64,1 mln ton wobec 64,8 mln ton w 2007 roku i niecałych 66,1 mln ton w roku 2006 - informuje FAMMU/FAPA.
Dla porównania jeszcze w 1990 roku dla tej samej grupy państw wolumen zbiorów warzyw wynosił 64,2 mln ton, a w roku 2000 odpowiednio 71,8 mln ton. W 2008 roku największe ilości warzyw zebrano między innymi we Włoszech - 13,7 mln ton, Hiszpanii - 12,8 mln ton oraz w Polsce - 5,5 mln ton, Francji - 5,2 mln ton i Holandii - 4,3 mln ton. Poniższa tabela prezentuje wolumen produkcji warzyw w wybranych krajach:
W 2008 roku największe ilości zebranych w krajach unijnych warzyw stanowiły pomidory - niecałe 16,2 mln ton oraz cebula - 5,6 mln ton i kapusta - 5,5 mln ton. Kolejne miejsca pod względem wolumenu zbiorów zajęły: marchew - 5,4 mln ton, sałaty i cykoria - 3,3 mln ton, ogórki - 2,6 mln ton, papryka słodka - niecałe 2,5 mln ton oraz kalafiory i brokuły - 2,3 mln ton oraz melony - 2,2 mln ton.