Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niezbędna kontraktacja

2 kwietnia 2010
Na rynku wieprzowiny umowy kontraktacyjne to wciąż rzadkość. W ten sposób surowiec zapewniają sobie tylko nieliczni i z reguły najwięksi gracze. A taka sytuacja uderza zarówno w hodowców jak i przetwórców.
Na pytanie co jest obecnie największą bolączką przemysłu mięsnego przedsiębiorcy odpowiadają bez wahania.

Ryszard Smolarek – zakłady mięsne w Łukowie: brak powiązania z profesjonalną bazą surowcową i jakość tej bazy surowcowej. Co oznacza, że surowiec jest dość przypadkowy i nie jest to wystandaryzowany produkt.

Duże zakłady mięsne ze swoją skalą produkcji nie mogą sobie pozwolić na niestabilne dostawy surowca związane ze świńskimi górkami i dołkami. Zdaniem ekonomistów przed umowami kontraktacyjnymi nie uciekniemy.

prof. Andrzej Kowalski – IERGŻ: coraz powszechniejszy w Polsce jest pogląd, że interesy robi się w długich okresach. I tam, gdzie można konkurować to trzeba konkurować, natomiast trzeba też współpracować. W związku z tym zawieranie wieloletnich kontraktów o współpracy, o stanowieniu cen, wielkości dostaw i tak dalej jest niezbędne.

Najlepszym przykładem na skuteczne powiązanie przemysłu i rolników są Niemcy. Dzięki specjalnemu programowi promocji kraj ten w ciągu kilku ostatnich lat stał się pierwszym eksporterem wieprzowiny w Europie wyprzedzając nawet Duńczyków.

Zbigniew Nowak – zakłady mięsne w Gdańsku: największy problem mamy z tym, że świnie jadą tutaj z Niemiec do zakładów przetwórczych lub do ubojni polskich i wydaje mi się, że to jest zły kierunek myślenia.

W Polsce na razie tylko najwięksi gracze na rynku stworzyli silne więzi ze swoimi dostawcami. W zakładach mięsnych w Łukowie do współpracy zaproszony banki, firmy inseminacyjne oraz dostawców pasz. Gwarantem rozliczeń jest zakład mięsny.

Ryszard Smolarek – zakłady mięsne w Łukowie: rolnik może na kredyt zakupić prosięta, warchlaki, zmodernizować chlewnie i rozliczany jest po odstawieniu tuczników do naszego zakładu.

Przykładowe wzory umów kontraktacyjnych zostały opracowane przez Radę Gospodarki Żywnościowej już dwa lata temu.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę