Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niewielki spadek spożycia nabiału w Szwajcarii

10 maja 2010
Według danych opublikowanych przez szwajcarskie źródła statystyczne, spożycie artykułów mleczarskich w tym kraju spadło w 2009 roku o 2,8%, do 377 kg na osobę (w ekwiwalencie mleka). Spadek konsumpcji przypisuje się obniżce zawartości tłuszczu w standardzie mleka oraz mniejszej sprzedaży w sektorze przemysłowym - informuje FAMMU/FAPA.
Spadło przeciętne spożycie mleka płynnego (o 1,5% do 74,6 kg) i lodów (-2,4%), a zwłaszcza napojów mlecznych (o 10%), masła (o 5,2% do 5,4 kg na osobę). Z drugiej strony, wzrosła konsumpcja jogurtów (+1,6%) i serów (+1,1%), przede wszystkim jednak dzięki serom z importu.
 



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę