A_BIO_AGRO_950

Niewielki spadek spożycia nabiału w Szwajcarii

10 maja 2010
Według danych opublikowanych przez szwajcarskie źródła statystyczne, spożycie artykułów mleczarskich w tym kraju spadło w 2009 roku o 2,8%, do 377 kg na osobę (w ekwiwalencie mleka). Spadek konsumpcji przypisuje się obniżce zawartości tłuszczu w standardzie mleka oraz mniejszej sprzedaży w sektorze przemysłowym - informuje FAMMU/FAPA.
Spadło przeciętne spożycie mleka płynnego (o 1,5% do 74,6 kg) i lodów (-2,4%), a zwłaszcza napojów mlecznych (o 10%), masła (o 5,2% do 5,4 kg na osobę). Z drugiej strony, wzrosła konsumpcja jogurtów (+1,6%) i serów (+1,1%), przede wszystkim jednak dzięki serom z importu.
 



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę