Unijne limity produkcji cukru przekroczone. Wszystko wskazuje na to, że surowca będzie za dużo nawet o 150 tysięcy ton. Polskie firmy już szykują się do eksportu poza granicę Unii Europejskiej. Dobra pogoda sprzyjała tegorocznej wegetacji – przyznają zarówno plantatorzy buraków jak i producenci cukru . Polaryzacja będzie wysoka, a plony wyniosą 58 ton z hektara.
Kazimierz Kobza – KZPBC: przy tym plonie pozwoli to wyprodukować producentom cukru od 100 do 150 tysięcy ton cukru ponad kwotę.
A dla działających w Polsce koncernów cukrowych to problem. Zgodnie z unijnymi przepisami mogą wyprodukować nie więcej niż milion 450 tysięcy ton. Tzw. cukier poza-kwotowy można przenieść na następny sezon, albo wyeksportować poza granicę Unii Europejskiej.
Krajowa Spółka Cukrowa - nasz największy producent – zakończy sezon z dodatkowymi 50 tysiącami ton tego cukru. I już wiadomo co z nimi zrobi.
Marcin Kulicki – prezes KSC: w tej chwili Krajowa Spółka Cukrowa pozyskała limit na eksport cukru w wysokości ponad 50 tysięcy ton i cukier ten będzie wyeksportowany do krajów zewnętrznych poza Unię Europejską.
Ale uzyskanie prawa do sprzedaży poza granicę Wspólnoty nie było łatwe. Nadprodukcja cukru grozi bowiem prawie całej Unii Europejskiej. Tymczasem Bruksela ustaliła limit eksportu poza kwotowego na milion 350 tysięcy ton.
Firmy, które „nie załapały” się na taką możliwość będą musiały ograniczyć swoją przyszłoroczną produkcję.