biogaz_09_2025

Niemiecka branża piwna na skraju upadku?

19 maja 2011
W Ameryce śmieją się z niemieckich piw. Amerykanie twierdzą, że wszystkie smakują tak samo i nie mają charakteru, i wróżą upadek kultury piwa w Niemczech. W USA, Włoszech, Danii, Brazylii a nawet na Ukrainie i w Birmie warzy się trunki, które na międzynarodowych konkursach pozostawiają daleko w tyle niemiecką konkurencję - podaje Onet.pl za Süddeutsche Zeitung.
Autor książek i piwowar Christian DeBenedetti w magazynie "Slate" postawił drastyczną diagnozę. Bawarskie prawo czystości tj. niemiecka norma piwna dotycząca produkcji napoju wyjałowiła niemieckie trunki. Zasada pozwalająca warzyć piwo wyłącznie z chmielu, słodu i wody bez wątpienia wniosła nieoceniony wkład do rozwoju niemieckiego browarnictwa. Jednak ścisłe przestrzeganie prawa czystości doprowadziło do stagnacji i zahamowało przyjemność eksperymentowania.
Poza tym mit bawarskiego prawa czystości tak rozbestwił niemieckich piwoszy, że odrzucają oni każde piwo, które ma w sobie nutkę egzotyki.
Teza DeBenedetti'ego wzbudziła w Niemczech ostry sprzeciw. Niemieccy piwowarzy tłumaczą spadające od lat spożycie piwa na jednego mieszkańca i zmniejszającą się liczbę browarów niskim wskaźnikiem urodzeń.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę