FAMMU/FAPA podała, że Niemiecki Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE) opublikował ostatnio najnowsze dane dotyczące krajowej konsumpcji owoców i warzyw w sezonie 2011/2012. Jak wynika z zaprezentowanych danych średnie spożycie owoców w omawianym okresie w Niemczech przypadające na 1 osobę - 68,1 kg, to o 1 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu.
Największym powodzeniem w spożywanych wśród Niemców owoców cieszy się nadal jabłko z wynikiem 15,5 kg/osobę.
Z roku na rok rośnie jednak popyt na owoce pestkowe w Niemczech - coraz chętniej konsumenci kupują wiśnie, czereśnie morele czy brzoskwinie. W przypadku wiśni i czereśni krajowe zbiory niemal w zupełności wystarczają dla zaspokojenie lokalnego zapotrzebowania, natomiast w
przypadku brzoskwiń i moreli w większości są one importowane.
W omawianym sezonie 2011/2012 Niemcy zaimportowali łącznie 101,1 tys. ton brzoskwiń, w większości z państw unijnych -w sumie 99,2% wszystkich dostaw to owoce sprowadzone z Hiszpanii - 48,5 tys. ton oraz Włoch - 46,1 tys. ton. Import brzoskwiń z państw trzecich wyniósł zaledwie 748 ton. Podobna sytuacja dotyczy moreli - w sumie zaimportowano ich 53,8 tys. ton z czego 92% stanowiły owoce unijne, w tym 21,1 tys. ton z Francji, 10,9 tys. ton z Włoch oraz 10,3 tys. ton z Hiszpanii i 6,7 tys. ton Grecji.