Zdaniem FAMMU/FAPA, niemiecki związek producentów cukru WVZ szacuje, że w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) produkcja cukru zmniejszy się o 6 proc. do 4,47 mln ton. Oznacza to, że produkcja cukru pozakwotowego wyniesie prawie 1,6 mln ton.
Sezon wcześniej wytworzono w Niemczech 4,77 mln ton cukru, z czego 1,89 mln ton stanowił cukier pozakwotowy.
Areał buraków cukrowych pozostał prawie niezmieniony i wynosi 393 tys. ha. Pierwszy test jakości upraw wykazał niższą zawartość cukru rzędu 16,4 proc. wobec 18,05 proc. sezon wcześniej. Mniejsza też jest obsada buraków, która wynosi obecnie 94,1 tys. szt./ha (96,7 tys. szt./ha rok wcześniej). Średnie plonowanie zostało oszacowane na 56,74 t/ha wobec 67,18 t/ha w poprzednim sezonie.