FAMMU/FAPA podała, że średnio w minionym roku 1 statystyczny obywatel Niemiec spożył około 105 kg owoców (włączając w tą ilość również owoce przetworzone) - takie dane opublikowało Federalne Ministerstwo ds. Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumenckiej.
Podobnie jak w latach poprzednich prym wśród najchętniej spożywanych owoców wiedzie jabłko z konsumpcją na ubiegłorocznym poziomie 25,9 kg/osobę. Na drugim miejscu uplasował się banan z wynikiem 10,5 kg przypadających na 1 Niemca. Biorąc pod uwagę cała grupę owoców jakimi są cytrusy - ich spożycie nie w rozbiciu na poszczególne odmiany owoców - łącznie dla wszystkich owoców cytrusowych wyniosło w minionym roku 36,7 kg/osobę.
W sumie w całym sezonie 2011/2012 Niemcy skonsumowali łącznie 8,67 mln ton owoców świeżych i ich przetworów, przy czym około 1/5 z nich wyprodukowana została na terenie Niemiec z dominującymi tu jabłkami, gruszkami, wiśniami, śliwkami, mirabelkami, truskawkami oraz pozostałymi owocami miękkimi - łącznie w minionym roku na terenie Niemiec zbiory owoców zamknęły się wolumenem 1,26 mln ton.