OPOLAGRA_2025

Niemcy: Kolejny skandal z nieświeżym mięsem

7 listopada 2005
Zakłady mięsne w Dolnej Saksonii sprzedawały niemieckim zakładom przetwórczym rozmrożone mięso drobiowe jako świeże wyroby - informują niemieckie media.

Ministerstwo ochrony konsumenta nie wyklucza, że część żywności mogła dostać się do sklepów. Dopiero w poniedziałek wyjaśni się, czy nieświeże produkty były groźne dla zdrowia.

Służby weterynaryjne skontrolowały w minionych dniach 20 firm na terenie Niemiec. W Nadrenii Północnej - Westfalii skonfiskowano 2,2 tony podejrzanego mięsa, głównie udek indyczych i gęsich szyjek - podała stacja telewizyjna n-tv.

"Mięso śmierdziało nie do wytrzymania" - poinformował przedstawiciel urzędu ochrony środowiska i kontroli sanitarnych w Oldenburgu, którego opinię zacytował dziennik "Der Tagesspiegel". "Mięso jest zepsute i nie nadaje się do jedzenia" - powiedziała rzeczniczka urzędu. O nieprawidłowościach poinformowała władze jedna z pracownic podejrzanej firmy.

Z informacji "Sueddeutsche Zeitung" wynika, że rodzinna firma miała w powiecie Cloppenburg dwa zakłady. Jeden z nich, w miejscowości Lindern, uzyskał licencję UE i był kontrolowany, Natomiast druga firma, w Lastrup, zajmująca się pakowaniem mięsa, nie podlegała kontrolom. Właśnie tam na wyłożonej folią podłodze w hali przechowywano mrożone mięso, rozmrażano je na powietrzu i przekazywano do drugiej firmy.

Obecny skandal jest już trzecią w ostatnim czasie aferą związaną z nieświeżym mięsem. W połowie października wyszło na jaw, że kilka bawarskich firm deklarowało przeznaczone na paszę odpady z uboju jako pełnowartościowe produkty żywnościowe i eksportowało je za granicę. Do odbiorców we Włoszech, Francji, na Węgrzech i w Niemczech mogło trafić nawet 2600 ton odpadów, nadających się jedynie na paszę dla psów i kotów.

Kilka tygodni wcześniej okazało się, że jedna z niemieckich sieci handlowych zmieniała etykietki na opakowaniach wyrobów mięsnych, których termin przydatności do spożycia upłynął, i wprowadzała je ponownie do sprzedaży.

Niemieckie media ostrzegają, że rosnąca konkurencja między producentami mięsa, prowadząca do ciągłych obniżek cen, wpływa negatywnie na jakość wyrobów.


POWIĄZANE

Cechą charakterystyczną papryki uprawianej pod osłonami jest długi okres, w któr...

Wczoraj rano (09.06.2025r.)opublikowane zostały dane dotyczące handlu zagraniczn...

41,4% Polaków jest niezadowolonych z jakości swojego snu, co oznacza wzrost rdr....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę