Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niemcy jedzą więcej warzyw

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że według Niemieckiej Rolnej Agencji Informacyjnej (AMI), w minionym, 2011 roku spożycie warzyw jak i owoców w Niemczech zmniejszyło się w przypadku owoców o 6 proc. a wzrosło o zaledwie 1% dla warzyw. W sumie średnie spożycie przypadające na 1 niemiecką rodzinę przed rokiem oszacowano na około 138,6 kg zarówno świeżych owoców i jak i warzyw .
Z wielkości tej około 76,7 kg stanowiło spożycie owoców, a na ten cel niemiecki konsument wydał w sumie 124,96 euro, natomiast pozostałe 61,86 kg to konsumpcja warzyw, na którą wydał łącznie 117 euro.

Wśród warzyw najchętniej spożywane są: pomidory, marchewki, cebula i ogórki, a wśród owoców: jabłka, banany, pomarańcze i mandarynki.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę