biogaz_09_2025

Niemcy jedzą więcej warzyw

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że według Niemieckiej Rolnej Agencji Informacyjnej (AMI), w minionym, 2011 roku spożycie warzyw jak i owoców w Niemczech zmniejszyło się w przypadku owoców o 6 proc. a wzrosło o zaledwie 1% dla warzyw. W sumie średnie spożycie przypadające na 1 niemiecką rodzinę przed rokiem oszacowano na około 138,6 kg zarówno świeżych owoców i jak i warzyw .
Z wielkości tej około 76,7 kg stanowiło spożycie owoców, a na ten cel niemiecki konsument wydał w sumie 124,96 euro, natomiast pozostałe 61,86 kg to konsumpcja warzyw, na którą wydał łącznie 117 euro.

Wśród warzyw najchętniej spożywane są: pomidory, marchewki, cebula i ogórki, a wśród owoców: jabłka, banany, pomarańcze i mandarynki.



POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę