Blisko 40 firm prezentowało swoje wyroby podczas pikniku "Niedziela z Polską Dobrą Żywnością". Imprezę, która odbywa się na dziedzińcu ministerstwa rolnictwa, otworzył premier Leszek Miller.
Polacy nie gęsi i swój język mają, ale nie tylko język. Mają też swoją
wspaniałą, dobrą żywność - powiedział premier Miller w niedzielę 31
sierpnia, otwierając piknik. Szef rządu dodał, że - takiej żywności, jak ma
Polska, nie spotka się nigdzie na świecie.
W trakcie pikniku minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojciech Olejniczak, wręczył odznaki "Zasłużony dla
polskiego rolnictwa" przedstawicielom firm branży rolno-spożywczej. Minister
podkreślił, że najważniejsze jest to, że produkujemy bardzo dobrą i smaczną
żywność. Teraz musimy zwiększyć działania promocyjne, aby mogła zdobyć inne
rynki. Polska żywność z pewnością na to zasługuje. Konsumenci na całym świecie
poszukują produktów, nie tylko o sprawdzonym pochodzeniu, ale smacznych,
wytwarzanych według tradycyjnych receptur - zaznaczył.
"Niedziela z
Polską Dobrą Żywnością" zorganizowana została już po raz trzeci. Na dziedzińcu
ministerstwa stanęły stoły wprost uginające się po ciężarem mięs i wędlin,
serów, warzyw, jogurtów, przetworów, pieczywa i ciast. Nad ministerstwem unosił
się smakowity zapach pieczonego mięsiwa, a ucztę urozmaicały występy ludowych
zespołów muzycznych.
W pikniku wzięły udział firmy mające certyfikat
"Polska Dobra Żywność". O takie wyróżnienie mogą się ubiegać te firmy, które
produkują żywność wyłącznie z surowców krajowych, i poprzez wyniki badań
laboratoryjnych udowodnią jej najwyższą jakość i bezpieczeństwo
zdrowotne.