Nie uda się uniknąć wzrostu cen produktów czekoladowych
2 grudnia 2014
Jak podaje ,,Rzeczpospolita'', choć właśnie rozpoczął się najlepszy okres w roku dla branży słodyczy (okres przedbożonarodzeniowy), producenci z tej branży nie mają szczególnych powodów do zadowolenia. Humor psują im wysokie ceny ziarna kakao. W październiku 2014 r. wynosiły 3100 dol. za tonę, podczas gdy jeszcze w styczniu ubiegłego roku kształtowały się na poziomie 2275 dol. za tonę.
Jak tłumaczy gazecie Marek Malinowski, prezes Mieszka, przy tak wysokich poziomach cen surowców optymalizowanie procesów produkcyjnych i szukanie dalszych oszczędności może już nie wystarczyć do utrzymania satysfakcjonujących marż.
Wynikom osiąganym przez producentów słodyczy czekoladowych szkodzi przede wszystkim właśnie drogie kakao. Jego ceny rosły systematycznie przez trzy pierwsze kwartały 2014 r. Tak dużą podwyżkę cen ziarna kakao wywołała epidemia wirusa Ebola w Afryce. Na ten kontynent plus Indonezję przypada 70 proc. światowej produkcji kakao, a na samo Wybrzeże Kości Słoniowej (gdzie rozprzestrzenia się Ebola) 40 proc.