"Palantowe maczugi z Grabowa", "Pączki z Mikołajewa", "Wilcze jadło", tort "Bocianie gniazdo", "Przysmak Diabła Boruty", "Tradycyjny chleb łęczycki", "Kulebiaczki z pieczarkami", "Pampuchy z jabłkami", czy "Przekładaniec spod Łęczycy" można było spróbować w czwartek 31 stycznia w Domu Kultury w Łęczycy, łódzkie podczas VIII już edycji Regionalnego Przeglądu Potraw Ziemi Łęczyckiej .
Organizatorami tej ,,kulinarnej’’ imprezy jak co roku było Stowarzyszenie Kobiet Ziemi Łęczyckiej, które wspólnie przygotowało imprezę z łęczyckim Domem Kultury, Muzeum, Starostwem oraz jednostkami samorządowymi z powiatów łęczyckiego, zgierskiego i poddębickiego.
- Zainteresowanie było tak duże, że cała sala łęczyckiego domu kultury była wypełniona była do ostatniego miejsca. "Dzień Łasucha", bo taką nazwą kojarzy się w Łęczycy "tłusty czwartek", to święto kulinarnych twórców, ale i sposób promocji ciekawych potraw, które powoli wchodzą w katalog ofert restauracji w samym centrum Polski – mówi Janusz Jankowski ze Starostwa Powiatowego w Łęczycy.
W VIII Regionalnym Przeglądzie Potraw Ziemi Łęczyckiej uczestniczyło 25 kół gospodyń wiejskich z powiatu łęczyckiego, zgierskiego i poddębickiego, które zaprezentowały ponad 70 potraw opartych na regionalnych przepisach. Uczestnicy Przeglądu mieli okazję nie tylko ich spróbować , ale również otrzymać specjalnie wydaną z tej okazji książkę kucharską zawierającą przepisy prezentowanych potraw.