W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowywana jest nowelizacja ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu i rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowe. Przygotowywana ustawa wprowadza zmiany w przepisach regulujących organizację trzech rynków: rynku owoców i warzyw, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego.
Najistotniejsze zmiany odnoszą się do rynku tytoniu i polegają miedzy innymi na doprecyzowaniu przepisów w zakresie realizacji przez następcę prawnego praw i obowiązków wynikających z umowy kontraktacji zawartej przez producenta surowca tytoniowego będącego członkiem grupy producentów tytoniu z tą grupą (następca prawny nie musi przystąpić do grupy producentów tytoniu, aby zrealizować zobowiązania wynikające z umowy kontraktacji. Ponadto uszczegółowieniu zasad magazynowania surowca tytoniowego oraz jego wywozu z zatwierdzonego punktu odbioru (pierwszy przetwórca surowca tytoniowego może przechowywać surowiec tytoniowy lub surowiec tytoniowy po pierwszym przetworzeniu wyłącznie w posiadanych przez siebie obiektach, co ma ułatwić identyfikację surowca tytoniowego i kontrolę jego przepływu; z zatwierdzonego punktu odbioru surowiec tytoniowy powinien trafić do obiektu, w którym odbywa się pierwsze przetwarzanie surowca tytoniowego. Planowane jest też poszerzeniu katalogu przesłanek skutkujących skreśleniem pierwszego przetwórcy surowca tytoniowego z rejestru pierwszych przetwórców (wykreśleniu z rejestru będzie podlegał pierwszy przetwórca, który przestał dysponować obiektami gwarantującymi możliwość pierwszego przetwarzania surowca tytoniowego oraz pierwszy przetwórca, który przechowuje surowiec tytoniowy lub surowiec tytoniowy po pierwszym przetworzeniu w obiektach, które nie znajdują się w jego posiadaniu).
W zakresie organizacji rynku owoców i warzyw ustawa dodaje również przepis, który stanowi podstawę do przeprowadzania przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych kontroli spełniania przez handlowców obowiązku przekazywania informacji o ich nazwie i adresie, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu w każdym roku kalendarzowym (z podziałem na gatunki oraz obrót hurtowy i detaliczny), jak również kontroli zgodności tych informacji ze stanem faktycznym. Zmiany dokonane w przepisach odnoszących się do rynku suszu paszowego mają charakter zmian porządkujących 1) modyfikują przepis wskazujący przyczyny ponownego wprowadzenia na teren przedsiębiorstwa suszu paszowego wyprodukowanego przez to przedsiębiorstwo, w celu uzyskania zgodności przepisu z obowiązującym brzmieniem rozporządzenia Komisji (WE) nr 382/2005 z dnia 7 marca 2005 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku suszu paszowego 2) ujednolicają terminologię ustawy z terminologią rozporządzenia Komisji (WE) nr 382/2005 3) uchylają delegację do wydania rozporządzenia w sprawie metod pobierania próbek suszu paszowego i wykonywania parametrów jakościowych suszu paszowego ze względu na fakt, iż kwestie te zostały uregulowane w innych aktach wykonawczych.