W centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie 13 stycznia o godzinie 10.00 odbędzie się konferencja pt. „Chleb na zakwasie szansą na zdrowie. Inauguruje ona zorganizowaną pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika przez fundacje Dobre Życie i Polski Chleb kampanię na rzecz dobrego chleba na naszych stołach
Celem kampanii jest spowodowanie, aby każdy mieszkaniec Mazowsza, a także całej Polski miał szansę kupować dobry, zdrowy chleb na zakwasie. - Pieczywa zjadamy dużo: biedniejsi nawet 150 kg rocznie, bogatsi – około 70 kg. Stawia to nas wśród krajów o najwyższym spożyciu chleba. Od jakości pieczywa w znacznej mierze zależy nasze zdrowie.
Tymczasem na rynku coraz więcej jest chleba anonimowego, o nieznanym bliżej składzie, nafaszerowanego spulchniaczami, ulepszaczami itp. składnikami. Stąd inicjatywa autorów kampanii – Marszałka Województwa oraz Fundacji, aby po pierwsze - chleb został zdefiniowany, po drugie - został wprowadzony obowiązek naklejania etykietek informujących kto upiekł ten chleb oraz zawierających listę składników. Konsument musi wiedzieć, jaki kupuje chleb – na zakwasie, na drożdżach czy też z udziałem chemikaliów – mówi Alicja Zobel, prezes Fundacji Dobre Życie.
Jak poinformowali nas organizatorzy w trakcie konferencji miedzy innymi o kulturach starterowych i biotechnologii piekarstwa opowiadać będzie nam profesor dr hab. Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, która od lat promuje zdrowotne właściwości chleba na zakwasie i jest twórcą zaczątku piekarskiego. Natomiast profesor Alicja Zobel, prezes Fundacji Dobre Życie przypomni, jak ważne jest prawidłowe odżywanie dla zachowania zdrowia.