aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nie tylko mleko

5 stycznia 2016
Podlasie jest słusznie nazywane polskim zagłębiem mleczarskim, ale nie tylko na mleku opiera się tutejsze rolnictwo. W ostatnich latach coraz większe znaczenie ma uprawa dwóch roślin: ogórków i kukurydzy.

Centrum uprawy ogórków to Kruszewo, gdzie corocznie odbywają się Ogólnopolskie Dni Ogórka. Również ostatnia impreza ściągnęła tłumy gości chcących posmakować i kupić słynne na cały kraj kiszone ogórki produkowane przez rolników w tym regionie Polski od bardzo wielu lat. Co ciekawe, rolnicy zajęli się ogórkami trochę jakby z przymusu, bo tutejsze grunty położone malowniczo nad Narwią niestety nie odznaczają się wysoką klasą i przez to nie sprzyjają uprawie zbóż. Natomiast dzięki specyficznemu mikroklimatowi ogórki rosną tu wyśmienicie. Tym ziemiom nie brakuje wilgoci, która jest jednym z kluczowych czynników warunkujących udane zbiory. Nie wszystko bowiem jest w stanie zapewnić nawet najwyższa technika i rozwinięte technologie upraw, które są także przez rolników stosowane.
Tak jak co roku ogromnym powodzeniem cieszyły się degustacje ogórków, ale także innych regionalnych przysmaków - kapusty kiszonej, smalcu, kiszki, piwa kozicowego, chleba wiejskiego, korycińskich serów czy babki ziemniaczanej. To z kolei dowód na to, że na Podlasiu coraz bardziej rozwija się produkcja tych specjałów w gospodarstwach rolnych. I znaczna część produkcji jest sprzedawana.
Rolnicy niechętnie chcą się dzielić tajemnicami związanymi z uprawą, zdradzają tylko, że dobry smak bierze się z naturalnej uprawy ogórka, w sposób ekologiczny, bez "pędzenia" ich na nawozach. Zachowują przy tym stary proces kiszenia, który stosuje się tu od wielu pokoleń. Dlatego kruszewskie ogórki i kapusta kiszone zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Na Podlasiu rozwija się także uprawa nieobecnej do niedawna na tych terenach kukurydzy. W tym regionie jest to głównie roślina paszowa, wykorzystywana do skarmiania bydła. U progu kukurydzianych żniw Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie organizuje Dzień Kukurydzy - tradycji stało się zadość w ostatnią niedzielę. Podczas imprezy dokonano prezentacji wszystkich dostępnych obecnie w Polsce gatunków kukurydzy. Bardzo efektownie wyglądały pokazy zbioru kukurydzy na polach doświadczalnych PODR, które odbywały się przy użyciu najnowocześniejszego specjalistycznego sprzętu. Rolnikom pokazano też nowe metody przygotowywania pasz z kukurydzy. Jedną z nich jest technologia LKS (kiszonka wykonywana jest z całych kolb kukurydzy). Ośrodek zorganizował również cykl wykładów, podczas których rolnicy mogli uzupełnić swoją wiedzę w zakresie przetwarzania i wykorzystywania kukurydzy w żywieniu bydła. Dużą atrakcją imprezy okazał się finał Wojewódzkiego Konkursu Orki Pługiem Tradycyjnym (trzyskibowym).


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę